Ο βυζαντινός ναός του Ευαγγελισμού της Παρθένου στο Αβδού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Ο βυζαντινός ναός του Ευαγγελισμού της Παρθένου στο Αβδού

 

Ο Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Αβδού κτίστηκε το 14ο αιώνα κι αποτελεί στολίδι για το χωριό καθώς είναι ένας από τους παλαιότερους που διαθέτει και διατηρείται σε καλή κατάσταση, σε ότι αφορά στο κτίσμα του.


Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του ελεύθερου σταυρού με τρούλο, με το δυτικό σκέλος του σταυρού ωστόσο να είναι λίγο μεγαλύτερο σε μήκος σε σχέση με τα υπόλοιπα.


Εσωτερικά είναι κατάγραφος όμως δυστυχώς οι παραστάσεις έχουν φθαρεί σημαντικά με το πέρασμα των αιώνων και μόνο στο βόρειο τοίχο διακρίνονται κάποιες μορφές. Δεν διαθέτει τέμπλο που να διαχωρίζει το Ιερό Βήμα από τον κυρίως ναό.


Ο ναός κτίστηκε με πέτρα και ασβεστοκονίαμα ενώ υπάρχει εκτεταμένη χρήση κεράμων για διακοσμητικούς λόγους στην πρόσοψη, το τύμπανο του τρούλου και στο παράθυρο της αψίδας του Ιερού.


Το θύρωμα του, στη δυτική πλευρά, περιβάλλεται από τριπλό περιθύρωμα με οδοντωτή ταινία γύρω από το ανακουφιστικό τόξο.


Το καμπαναριό του ναού είναι μεταγενέστερο, του 1912, ωστόσο έπρεπε για λόγους ασφαλείας να αφαιρεθεί. Διατηρείται ωστόσο η βάση του που φέρει ανάγλυφη διακόσμηση. Τα υπόλοιπα τμήματα του έχουν μεταφερθεί σε σημείο της αυλής.


Απέναντι από το ναό βρίσκεται το καλοδιατηρημένο παλιό σχολείο του οικισμού και πίσω απ' αυτόν ένα πετρόκτιστο πηγάδι.









Το καμπαναριό έχει τοποθετηθεί πρόχειρα σε μια γωνιά της αυλής μετά την καθαίρεση του από το ναό



Σελίδες