Το παλιό τοιχογραφημένο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων στο Νεύς Αμάρι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Το παλιό τοιχογραφημένο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων στο Νεύς Αμάρι

 


Δυτικά του οικισμού Νεύς Αμάρι, σε μια όμορφη, καταπράσινη τοποθεσία, γεμάτη βελανιδιές, κυπαρίσσια και γέρικα δέντρα ελιάς είναι κτισμένος ο ναός των Αγίων Θεοδώρων.


Πρόκειται για ένα μικρό, μονόχωρο, καμαροσκεπή ναό που έχει συντηρηθεί πριν από χρόνια χωρίς όμως η Αρχαιολογία να προλάβει να διασώσει τις περισσότερες τοιχογραφίες του.Κάποιες μόνο διατηρούνται, σε όχι και τόσο καλή κατάσταση.




Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Καλοκύρη, στο νότιο τοίχο τα επιγραφικά χαράγματα που είχε εντοπίσει αναφέρουν τα εξής:

«1588 σεπτεμβρίου εις τας 6 μανόλις» και 1731 Αυγούστου 29». Κάτω από το σταυρό ωστόσο το όνομα δεν μπόρεσε να το διαβάσει.




Οι αποσπασματικά σωζόμενες τοιχογραφίες στην πλειοψηφία τους μας παραπέμπουν σε παραστάσεις από το χριστολογικό κύκλο ενώ υπάρχουν και αρκετές μορφές Αγίων, ολόσωμες χαμηλά στους τοίχους, και πάνω από αυτές μέσα σε μετάλλια.


Το εκκλησάκι δεν διαθέτει τέμπλο και για το διαχωρισμό ιερού και κυρίως ναού έχουν τοποθετηθεί σύγχρονα ξύλινα χαμηλά θωράκια.







Ψηλά στο δυτικό τοίχο τα χαρακτηριστικά πινάκια των βυζαντινών ναών


Σελίδες