Το ανοικτό φαράγγι του Μίντρη που καταλήγει στην θάλασσα στον Τσούτσουρο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Το ανοικτό φαράγγι του Μίντρη που καταλήγει στην θάλασσα στον Τσούτσουρο

 


Το φαράγγι του Μίντρη ανοίγεται κατά μήκος του ποταμού που φέρει το ίδιο όνομα και καταλήγει στον Τσούτσουρο, στα νότια του Ηρακλείου.


Η αφετηρία του εντοπίζεται έξω από τον οικισμό Φίλιπποι της Μεσαράς. Καλύπτει μια απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων ως την ακτή του Τσουτσούρου.


Είναι ένα σχετικά εύκολο στη διάσχιση του φαράγγι, χωρίς απότομα κατεβάσματα και ανεβάσματα και χωρίς τα τυπικά για τα κρητικά φαράγγια ψηλά τοιχώματα.




Λίγο πριν την έξοδο του φαραγγιού ήταν κτισμένη η  αρχαία πόλη της Ινάτου και τα ρωμαϊκά λουτρά. Σε αρκετά σημεία, κατά μήκος του ποταμού, σώζονται μικρά κομμάτια ενός δρόμου που χρησιμοποιούσαν άρματα και ήταν υπερυψωμένος σε σχέση με το ποτάμι του Μίντρη.


Το φαράγγι διαθέτει χαμηλή βλάστηση από θάμνους διαφόρων ειδών, αρκετές πικροδάφνες και συστάδες με δέντρα. Στα μέσα της διαδρομής υπάρχει πηγή με τρεχούμενο νερό γνωστή ως Περδικονέρι.


Γενικότερα και παρά την παρουσία ποταμού είναι ένα στεγνό φαράγγι και το νερό που πλέον κατεβάζει ο Μίντρης είναι λίγο κι αυτό κυρίως το χειμώνα.












 

Σελίδες