Η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βισταγή Αμαρίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βισταγή Αμαρίου

 


Σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της αμφιθεατρικά κτισμένης Βισταγής Αμαρίου  βλέπουμε τον δίκλιτο ενοριακό ναό του χωριού που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Χαράλαμπο και την Κοίμηση της Θεοτόκου.


Πρόκειται για κτίσμα του 17ου αιώνα που ξεχωρίζει μέσα στον οικισμό καθώς διαθέτει ένα εντυπωσιακό καμπαναριό-ρολόι που διακρίνεται από μακριά. Μάλιστα ο κτίστης του, Φραγκιαδάκης στο επώνυμο, είναι θαμμένος σε μνημείο ακριβώς στη βάση του.


Το εσωτερικό του ναού είναι πλούσια διακοσμημένο. Στο σύνολο του είναι τοιχογραφημένος ενώ στο ξυλόγλυπτο τέμπλο τον τόνο δίνουν οι επίχρυσες λεπτομέρειες που το στολίζουν.


Στο ιερό μάλιστα φυλάσσεται και απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Χαραλάμπου το οποίο κάθε χρόνο στις 10 Φεβρουαρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου Χαραλάμπου, μεταφέρεται στον κυρίως ναό ώστε να το προσκυνήσουν οι πιστοί.


Το μεγάλο πανηγύρι του χωριού γίνεται ωστόσο τον Δεκαπενταύγουστο με το δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο της Βισταγής να καταφέρνει να οργανώσει μια γιορτή στην οποία συρρέει πλήθος κόσμου. Μάλιστα το πανηγύρι γίνεται λίγες ημέρες πριν τη γιορτή της Παναγίας ώστε να μην συμπέσει με τα πανηγύρια άλλων περιοχών και να υπάρχει έτσι μεγαλύτερη προσέλευση.


Παρότι η Βισταγή δεν είναι ένας οικισμός με πολύ μεγάλο πληθυσμό ο ιερέας της π. Κωνσταντίνος Χανιωτάκης έχει καταφέρει να μαζεύει στις γιορτές και τις κυριακάτικες λειτουργίες σχεδόν το σύνολο των κατοίκων για εκκλησιασμό.


Αν αναλογιστεί κανείς πως οι περισσότεροι κάτοικοι της Βισταγής είναι κτηνοτρόφοι που νωρίς το πρωί πρέπει να τρέξουν και στα κοπάδια τους καταλαβαίνει κανείς πόσο ξεχωριστό είναι αυτό συμβαίνει στη συγκεκριμένη Ενορία.


Δείτε επίσης:


Το μικρό Λαογραφικό Μουσείο στη Βισταγή Αμαρίου με τα πλούσια εκθέματα (Φωτογραφίες)

 










Σελίδες