Ο βυζαντινός ναός των Αγίων Φωτίου και Ανίκητου στα Σελλιά Ρεθύμνου-Τιμούσε για χρόνια λάθος Άγιο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Ο βυζαντινός ναός των Αγίων Φωτίου και Ανίκητου στα Σελλιά Ρεθύμνου-Τιμούσε για χρόνια λάθος Άγιο

 


Στα Σελλιά Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, σε μια περιοχή κατάφυτη από ελιές, είναι κτισμένος ο βυζαντινός ναός των Αγίων Φωτίου και Ανίκητου.


Ο ναός αυτός παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα καθώς για πολλά χρόνια τιμούσε το Μέγα Φώτιο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, που γιορτάζει στις 6 Φεβρουαρίου, ενώ στην πραγματικότητα ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Φώτιο και το θείο του Άγιο Ανίκητο, γιατρούς από τη Μικρά Ασία, που η Εκκλησία τιμά στις 12 Αυγούστου.


Ο κτίσμα του ήταν σε κακή κατάσταση, ημιερειπωμένο, και οι μνήμες στην πορεία των αιώνων ατόνισαν. Έτσι κανείς δεν μπορούσε να θυμηθεί σε ποιόν Άγιο Φώτιο ήταν αφιερωμένος ο μικρός ναός.


Οι τοιχογραφίες του, που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, εκτεθειμένες στα καιρικά φαινόμενα, είχαν φθαρεί αφού ένα τμήμα του ναού είχε καταρρεύσει.


Όταν όμως έγιναν εργασίες αποκατάστασης, τόσο στο κτίριο όσο και στο διάκοσμο του, αποκαλύφθηκε μια τοιχογραφία που αποδείκνυε πως είχε γίνει μπέρδεμα με τους Αγίους. Η τοιχογραφία παρουσίαζε τα μαρτύρια των Αγίων Φωτίου και Ανίκητου. Ο Άγιος Φώτιος που μέχρι τότε τιμούσαν εκοιμήθη χωρίς να μαρτυρήσει.


Ειδικότερα, ο αγιογράφος έχει αποτυπώσει την προσπάθεια αποκεφαλισμού του Ανίκητου, το δέσιμο του σε τροχό, τον  εναγκαλισμό θείου και ανιψιού, την παράσυρση τους από άλογα και τον λιθοβολισμό τους.


Αφού ταύτισαν τις μορφές των δυο Αγίων με εκείνες του ναού και βεβαιώθηκαν πως επρόκειτο για τους Άγιο Φώτιο και Ανίκητο αποφάσισαν να γιορτάζουν την εκκλησία δυο φορές το χρόνο, χειμώνα και καλοκαίρι, έτσι ώστε να μην αφήσουν εκτός τον Μέγα Φώτιο που για χρόνια τιμούσαν, έστω και από λάθος.


(Πηγή φωτογραφιών,π. Ιωάννης Βάθης)











Σελίδες