Το Γερμανικό Φυλάκιο στην κορυφή του εντυπωσιακού Στρούμπουλα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Το Γερμανικό Φυλάκιο στην κορυφή του εντυπωσιακού Στρούμπουλα

 


Κοιτάζοντας από μακριά κάποιος την κορυφή του Στρούμπουλα εντυπωσιάζεται από το πυραμοειδές σχήμα της που μοιάζει παραφωνία ανάμεσα στις υπόλοιπες ακανόνιστες κορυφές στην ίδια περιοχή.


Όταν ωστόσο ανέβει ψηλά, στη μύτη του Στρούμπουλα, τις εντυπώσεις κλέβει η απεριόριστη θέα προς τον κόλπο του Ηρακλείου.




Αυτή η θέα, ή για να το θέσουμε καλύτερα το οπτικό πεδίο χωρίς εμπόδια, έκανε τους Γερμανούς, μετά την κατάληψη της Κρήτης, να κατασκευάσουν σε αυτή την κορυφή ένα μεγάλο και σημαντικό φυλάκιο.


Από εκεί μπορούσαν να ελέγξουν κάθε εχθρική κίνηση από θαλάσσης αλλά και στις παρυφές Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.


Στο φυλάκιο, εκτός από το χώρο παραμονής των Γερμανών στρατιωτών, υπήρχε πολυβολείο, ορύγματα και μια μεγάλη υπόγεια δεξαμενή συγκέντρωσης βρόχινου νερού.


Όπως μας είπε ο γεωγράφος και ερευνητής εκείνης της περιόδου Μιχάλης Σπυριδάκης, το πολυβολείο τους ήταν μεγάλο και έφερε οπλισμό συναρμολογούμενο. Εξάλλου εκεί ψηλά δεν θα μπορούσαν να τον μεταφέρουν διαφορετικά.




Σύμφωνα με τον ίδιο, σε κάθε σημαντικό οχυρωματικό έργο τους οι Γερμανοί έφτιαχναν και μια δεξαμενή νερού για να έχουν επάρκεια νερού χειμώνα καλοκαίρι. Μάλιστα και σήμερα, αν κοιτάξει κανείς μέσα στο ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού, που κτίστηκε μετά την αποχώρηση των Γερμανών, θα δει στο πάτωμα του την ίδια δεξαμενή που γεμίζει με το νερό της βροχής.


Όταν οι Γερμανοί ηττήθηκαν και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Κρήτη το φυλάκιο τους στο Στρούμπουλα, κι όχι μόνο αυτό, το ανατίναξαν.Τα απομεινάρια του σώζονται μέχρι σήμερα στη βόρεια πλευρά, πίσω από το εκκλησάκι.


Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε πως το ιδιαίτερο σχήμα του Στρούμπουλα είχαν προσέξει και οι Μινωίτες και γι αυτό είχαν φτιάξει εκεί ιερό κορυφής. Την ύπαρξη του εξάλλου θα μπορούσε να επιβεβαιώσει η παρουσία πρωτομινωικών εγκαταστάσεων σε διάφορα σημεία στη βάση του Στρούμπουλα.


Η υπόγεια δεξαμενή στο δάπεδο της εκκλησίας





Η θέα από την κορυφή



Σελίδες