Η Ιερή Ροδιά στην Μονή Παναγίας Αγκαράθου και η παράδοση για την ύπαρξη της - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Η Ιερή Ροδιά στην Μονή Παναγίας Αγκαράθου και η παράδοση για την ύπαρξη της

 


Σπουδαίο προσκύνημα για την περιοχή του Ηρακλείου αλλά και για την Κρήτη γενικότερα αποτελεί η Ιερά Μονή Αγκαράθου, την οποία συναντάμε 23 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου.


Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και το δεύτερο κλίτος της στον Άγιο Μηνά ενώ αποτελεί ένα από τα μοναστήρια που ανέδειξαν σπουδαίες εκκλησιαστικές μορφές, οι οποίες έφθασαν ως τα ανώτατα εκκλησιαστικά αξιώματα.


Ανάμεσα στα πολλά που μπορεί να δει ο επισκέπτης-προσκυνητής στην Μονή της Αγκαράθου είναι και η Ιερή Ροδιά, στην πίσω πλευρά του καθολικού της, δίπλα στο Ιερό του ναού.




Η παράδοση θέλει εκεί να έχει βρεθεί η εικόνα της Παναγίας που έγινε αφορμή να κτιστεί ο ναός.


Μάλιστα από στόμα σε στόμα φθάνει σ' εμάς μια ιστορία που αναφέρει πως αρχικά στο σημείο εκείνο είχε φυτρώσει μια αγκαραθιά και στα κλαδιά της ήταν κρυμμένη η εικόνα.Απ' αυτή πήρε η Μονή και την ονομασία της. Εξάλλου στην ευρύτερη περιοχή ο συγκεκριμένος θάμνος υπάρχει σε αφθονία.


Η ίδια παράδοση περιγράφει πως όταν φτιάχτηκε το Μοναστήρι κάποιοι μοναχοί της μπόλιασαν την αγκαραθιά με μπόλι ροδιάς κι ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες το "πάντρεμα" αυτό θα έπρεπε να καταλήξει σε αποτυχία στην περίπτωση της Μονής Αγκαράθου η αγκαραθιά εξελίχθηκε σε ροδιά και μάλιστα καρποφόρα.



Σήμερα στα κλαδιά της μπορεί να δει κανείς κρεμασμένα αρκετά τάματα πιστών που αντιμετωπίζουν στη μικρή ροδιά ως ένα δέντρο θαυματουργό. Στη βάση της υπάρχει κι ένα μικρό εκκλησάκι όπου διατηρείται αναμμένο πάντα ένα καντήλι.


Η δεντρολατρεία ακόμα και στις μέρες μας δεν έχει πλήρως υποχωρήσει κι υπάρχουν αρκετά δέντρα και θάμνοι σε ναούς, σε όλη την Κρήτη, στα οποία οι πιστοί αποδίδουν θαυμαστές ιδιότητες είτε ως συνέπεια της εύρεσης εικόνων στις ρίζες και στα κλαδιά τους είτε επειδή εκεί θέλει η παράδοση να κρύφτηκαν εικόνες σε περιόδους δύσκολες.


Έτσι και η ροδιά της Αγκαράθου από τη στιγμή που θεωρείται το σημείο εύρεσης της εικόνας της Παναγίας απέκτησε ιερές ιδιότητες και αποτελεί σημείο λατρείας και έκφρασης πίστης.


Δείτε επίσης:


Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου-Η πρώτη στην τάξη Μονή της Κρήτης


Το άγνωστο λάβαρο της Μονής Αγκαράθου και η παρουσία της Μονής την εποχή της Βενετοκρατίας







Σελίδες