Το παρεκκλήσι της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πρέβελη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Το παρεκκλήσι της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πρέβελη

 


Στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Αγίου Ιωάννου Θελόγου Πρέβελη, στην παλιά και όμορφα ανακαινισμένη πτέρυγα, όπου βρίσκονταν παλιές αποθήκες και κελιά, συναντάμε παρεκκλήσι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Αναστασία τη Ρωμαία.


Πρόκειται για ένα μικρό αλλά φροντισμένο παρεκκλήσι όπου κυριαρχεί το ξύλο και ξεχωρίζει μια μεγάλη εικόνα της τιμώμενης Αγίας σε προσκυνητάρι,ντυμένη στο ασήμι.


Την Αγία Αναστασία τη Ρωμαία τιμά η Εκκλησία μας και βέβαι η Ιερά Μονή Πρέβελη στις 29 Οκτωβρίου.




Το πώς έφθασε η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πρέβελη να τιμά την Αγία Αναστασία τη Ρωμαία εξηγείται αν κάποιος γνωρίζει τη σχέση που διατηρεί η συγκεκριμένη Μονή με την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οσίου Γρηγορίου στο Άγιο Όρος.


Ένα από τα παρεκκλήσια της Μονής Γρηγορίου, που κτίστηκε το 1775 στο δυτικό τμήμα της παλιάς αυλής της, τιμά την Αγία Αναστασία τη Ρωμαία.


Μάλιστα το μεγαλύτερο τμήμα του ιερού λειψάνου της Αγίας Αναστασίας βρίσκεται στη μονή Οσίου Γρηγορίου στο Άγιο Όρος.


Για την ιστορία ν' αναφέρουμε πως η Αγία Αναστασία καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Ρώμης και σε ηλικία 20 ετών εγκατέλειψε τον πλούτο και τις απολαύσεις της ζωής και εκάρη μοναχή, παρά την αντίδραση της οικογένειάς της.


Μαρτύρησε με φρικτό τρόπο κατά τους διωγμούς του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Διοκλητιανού.


Θεωρείται γιατρός, κι όπως γράφει το συναξάρι, πριν παραδώσει το πνεύμα της στον Κύριο τον παρακάλεσε να την αξιώσει να τελειώσει καλώς το μαρτύριο της και όσοι άρρωστοι την επικαλεσθούν σε βοήθεια, να τους θεραπεύει.


Γι' αυτό και στον Άγιο Όρος και στη Μονή Γρηγορίου την τιμούν ως προστάτιδα και γιατρό που προσφέρει ανακούφιση σε όσους ζητούν τη συνδρομή της.






Σελίδες