Ο εντυπωσιακός σε μέγεθος και ποιότητα κατασκευής Κουλές της Άπτερας ή Φρούριο Σούμπαση στα Χανιά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Ο εντυπωσιακός σε μέγεθος και ποιότητα κατασκευής Κουλές της Άπτερας ή Φρούριο Σούμπαση στα Χανιά

 


Πάνω από τον όρμο της Σούδας και δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Άπτερας δεσπόζει ο κουλές της Άπτερας ή Φρούριο Σούμπαση,  ο οποίος άρχισε να κτίζεται από το Σάββα Πασά το Δεκέμβριο του 1867 και διατηρείται ως τις μέρες μας σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.


Η κανονική του ονομασία είναι Κουλές του Σούμπαση, αν και στις μέρες μας για ευκολία έχει καθιερωθεί να τον αποκαλούμε της Άπτερας.


Είναι χαρακτηρισμένος ως διατηρητέο μνημείο και μάλιστα το καλοκαίρι του 2023, μέχρι και τα τέλη Σεπτέμβρη, είναι επισκέψιμος για το κοινό. Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Άπτερας παραμένει ανοικτός καθημερινά, 9 το πρωί με 3 μετά το μεσημέρι, πλην Τρίτης. Μάλιστα η είσοδος είναι ελεύθερη, με προαιρετική προσφορά ότι ποσού επιθυμεί κανείς για τη στήριξη του Συλλόγου.




Ο κουλές της Άπτερας κατασκευάστηκε για να ελέγχει την κοιλάδα του Αποκόρωνα από την οποία ανοιγόταν το πέρασμα προς τα Χανιά. Μαζί με τους άλλους Κουλέδες που έκτισαν οι Οθωμανοί στον Αποκόρωνα, ήλεγχε το λιμάνι της Σούδας και υποστήριζε το κοντινό φρούριο Ιντζεδίν.


Το συγκεκριμένο φρούριο κτίστηκε μετά την Κρητική Επανάσταση του 1866, στην προσπάθεια των Οθωμανών να αποκτήσουν ξανά τον πλήρη έλεγχο του νησιού.


Ξεκίνησε η κατασκευή του, συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 1867 και ολοκληρώθηκε μέσα στο 1868 αποτελώντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα φρουριακής Αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.




Μετά την αποχώρηση των Οθωμανών από την Κρήτη οι χώροι του χρησιμοποιήθηκαν ως σχολείο για τα παιδιά από τα κοντινά Μεγάλα Χωράφια.


Πρόκειται για μια μεγάλη κατασκευή, τη μεγαλύτερη της εποχής της, εξοπλισμένη με δύο πύργους που ήταν στραμμένοι προς τα δυτικά, για να ελέγχεται το πέρασμα προς τα Κεραμειά και στα ανατολικά το πέρασμα προς τις Καλύβες.




Ο πρώτος επικοινωνούσε με το φρούριο της Σούδας ενώ ο δεύτερος με το φρούριο Ιντζεδίν και τους κουλέδες των Καλυβών και του Νιου Χωριού.


Οι χώροι του αναπτύσσονται συμμετρικά, σε σχήμα Π, περιμετρικά σε μια ορθογώνια αυλή.Η κεντρική πύλη του βρίσκεται στην ανατολική του όψη, προφυλαγμένη κατάλληλα από μια εσοχή.


Στις επάλξεις, που ήταν στο δώμα του Κουλέ, ανέβαιναν οι στρατιώτες με εσωτερικές ξύλινες σκάλες. Το φρούριο διέθετε χώρους στρατωνισμού, διαμονής των αξιωματικών, αποθήκευσης, φυλάκισης, παρασκευής φαγητού, εστίασης, κ.α.


Η κατασκευή του θεωρείται από τις καλύτερες που είχαν κάνει οι Οθωμανοί, γι αυτό άλλωστε και έχει φτάσει σε αυτή την καλή κατάσταση ως τις μέρες μας αν και σε αυτό βοήθησε και το γεγονός πως δεν υπήρξε το επίκεντρο κάποιας μεγάλη μάχης.



Η θέα προς τη θάλασσα

  τυφεκιοθυρίδες






Σελίδες