Και φέτος η γιορτή των Αγίων Αποστόλων θα βρει ερείπιο το ναό τους στους Θόλους - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Και φέτος η γιορτή των Αγίων Αποστόλων θα βρει ερείπιο το ναό τους στους Θόλους

 

 


Σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή ένα σωρό από ερείπια, θα βρει και φέτος η γιορτή των Αγίων Αποστόλων το ναό που αφιερώθηκε στη χάρη τους πίσω από το λόφο των Θόλων, στα διοικητικά όρια του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, κι ανάμεσα στα χωριά Μελέσες, Αλάγνι και Στείρωνας.


Το κτίσμα του 15ου-16ου αιώνα καταστράφηκε από τους σεισμούς του Σεπτεμβρίου 2021 κι έκτοτε αφέθηκε σε ερειπώδη κατάσταση, αν και ούτε πριν υπήρχε φροντίδα για αποκατάσταση του κι ας έστεκε όρθιος, με οροφή να καλύπτει το εσωτερικό του.


Το όλο πρόβλημα με αυτό το ναό έχει ως αφετηρία το γεγονός του ότι αποτελεί ιδιοκτησία της Μονής Σινά.


Μόνο η πρόσοψη του ναού μοιάζει να στέκει όρθια όπως πριν


Στην ιδιοκτησία όμως της συγκεκριμένης Μονής βρίσκονται δεκάδες τέτοια κτίσματα στην Ελλάδα κι όχι μόνο, πράγμα που στην πράξη καθιστά σχεδόν αδύνατη τη μέριμνα για όλα.


Έτσι πριν τους σεισμούς ο ναός των Αγίων Αποστόλων παρέμενε, απεριποίητος, άδειος, μέσα στην υγρασία και τη μοναξιά, αφού καμία ενορία από τις κοντινές δεν είχε δικαίωμα και ευθύνη παρέμβασης.Γύρω τα πάντα κατειλημμένα από βοσκούς και αγρότες κι ο ναός στη μέση χωρίς «διεκδικητή».   


Μετά το σεισμό καταστράφηκε ένα μεγάλο κομμάτι της στέγης του ναού με τις πέτρες να πέφτουν και να διαλύουν το τέμπλο ενώ το εξωτερικό κέλυφος του, ειδικά στην πρόσοψη, μοιάζει χωρίς φθορά.


Κι όμως πριν υπήρξε ένας ναός με ενδιαφέρον. Στο εσωτερικό του, ανάμεσα στα δύο κλίτη, δεσπόζει το οικόσημο της βενετσιάνικης οικογένειας των Κορνάρων μαρτυρώντας πως κάποτε αυτός ο χώρος έζησε στιγμές μεγαλοπρέπειας.


Δύο εντυπωσιακά αρκοσόλια, υπάρχουν στο κτίσμα, ένα μέσα στους Αγίους Αποστόλους κι ένα έξω από το ναό, δίπλα στην είσοδο του, το οποίο μάλιστα φέρει την ημερομηνία 1614.




Πριν το σεισμό, είχε καθιερωθεί, έστω μια φορά το χρόνο, να πηγαίνουν ιερείς της περιοχής και να τιμούν τους Αγίους Αποστόλους μαζεύοντας πιστούς από όλα τα κοντινά χωριά.


Φέτος κάτι ανάλογο δεν μπορεί να γίνει και δυστυχώς φαίνεται πως δύσκολα θα υπάρξει αναστύλωση παρότι και ο ναός των Αγίων Αποστόλων έχει συμπεριληφθεί στο Τεχνικό Δελτίο με τα 40 έργα στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών Aστερουσίων, Ηρακλείου, Γόρτυνας που προτείνονται για αποκατάσταση και προστασία από το Υπουργείο Πολιτισμού.







Σελίδες