Σπηλαιοβάραθρο Στέρνες στα Λευκά Όρη-Τι είδε η Διεθνής Σπηλαιολογική Αποστολή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Σπηλαιοβάραθρο Στέρνες στα Λευκά Όρη-Τι είδε η Διεθνής Σπηλαιολογική Αποστολή

 
Το 2018 παρουσιάστηκαν στο κοινό του Δήμου Σφακίων, για πρώτη φορά, τα εξαιρετικά αποτελέσματα των μέχρι τότε αποστολών που είχαν διοργανωθεί στο σπηλαιοβάραθρο Στέρνες.


 Έκτοτε ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης (ΣΠΟΚ) συνέχισε με συνέπεια κάθε χρόνο την εξερεύνηση του σπηλαιοβαράθρου, με διεθνείς αλλά και αμιγώς ελληνικές αποστολές κατά τον δύσκολο καιρό της πανδημίας.


Τα αποτελέσματα των αποστολών είναι πολύ εντυπωσιακά και περιλαμβάνουν σημαντικές ανακαλύψεις.
Το συγκεκριμένο σπήλαιο είναι γνωστό στους σπηλαιολόγους από την δεκαετία του ’80 και από τότε έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10 αποστολές με στόχο την εξερεύνηση και καταγραφή του, μιας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 βαθύτερων σπηλαίων της Ελλάδας, αλλά και της δυναμικής του για περαιτέρω ανάπτυξη, λόγω του πολύ μεγάλου υψομέτρου της εισόδου (2090 μέτρα).


Μέχρι την παρουσίαση του 2018 το εξερευνημένο κομμάτι του σπηλαίου είχε βάθος 585 μέτρα και συνολικό μήκος διαδρομών 830 μέτρα.


Έκτοτε, και κυρίως μετά την αποστολή του 2020, όπου μέσω ενός μικρού παραθύρου ανακαλύφθηκε μια γαλαρία μεγάλων διαστάσεων, με πλούσιο σπηλαιοδιάκοσμο, το σπήλαιο έχει βάθος 616 μέτρα και μέγιστο μήκος διαδρομών 2438 μέτρα καθιστώντας το το 6ο βαθύτερο σπήλαιο στην Ελλάδα.


Έπεται όμως συνέχεια εξερεύνησης, μιας και οι αγωγοί και θάλαμοι του σπηλαίου συνεχίζονται!


Η παρουσίαση της συνέχειας της αποστολής και των νέων αποτελεσμάτων της θα γίνει στο ευρύ κοινό, την Παρασκευή 30 Ιουνίου στις 17:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Σφακίων, ο οποίος είναι βασικός χορηγός και υποστηρικτής των αποστολών.
Θα περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τις ημέρες της αποστολής και από το ίδιο το σπηλαιοβάραθρο και την πανέμορφη γαλαρία του, ενώ παράλληλα θα δοθούν στοιχεία για το γενικότερο ενδιαφέρον της περιοχής σε σπηλαιολογικά και άλλα γεωλογικά φαινόμενα και σχηματισμούς όπως προκύπτουν από τις έρευνες πολλών διεθνών ομάδων από όλο τον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια.


Η παρουσίαση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Στο τέλος θα δοθεί η δυνατότητα για ερωτήσεις και συζήτηση, ενώ παράλληλα θα ανακοινωθεί και η επόμενη αποστολή, «Στέρνες 2023», για τη συνέχιση της εξερεύνησης.Σελίδες