Γέμισε ο κρητικός ουρανός με φακοειδή νέφη που μοιάζουν με ιπτάμενους δίσκους - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Γέμισε ο κρητικός ουρανός με φακοειδή νέφη που μοιάζουν με ιπτάμενους δίσκους

 


Γέμισε χθες το απόγευμα, 29-4-2023, φακοειδή νέφη ο ουρανός της Κρήτης, ειδικά στα ανατολικά, προσφέροντας μοναδικές εικόνες σ' εκείνους που είχαν την τύχη να σηκώσουν τα μάτια στον ουρανό και να τα φωτογραφίσουν.


Η αλήθεια είναι πως μοιάζουν πολύ σε σχήμα με ιπτάμενους δίσκους, όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από μετεωρολογικό φαινόμενο.




Τα lenticular clouds, δηλαδή τα φακοειδή νέφη, είναι στατικά σύννεφα που σχηματίζονται σε μεγάλο ύψος, συνήθως ευθυγραμμισμένα κάθετα στην κατεύθυνση του ανέμου. 


Χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το ύψος τους.Έτσι έχουμε τους φακοειδείς στάσιμους υψισωρείτες, τους φακοειδείς στάσιμους στρωματοσωρείτες και τους φακοειδείς στάσιμους θύσανους.




Πως δημιουργούνται όμως;


Όταν σταθερός υγρός αέρας περνάει πάνω από ένα βουνό ή οροσειρά μια σειρά από στάσιμα κύματα μπορεί να δημιουργηθούν στη μεριά του κατωφερούς αέρα. 


Εάν η θερμοκρασία στην κορυφή των κυμάτων πέσει κοντά ή κάτω από τη θερμοκρασία δρόσου η υγρασία του αέρα συμπυκνώνεται και έτσι δημιουργούνται τα φακοειδή νέφη. Καθώς ο αέρας κινείται ξανά μέσα στο κύμα το σύννεφο εξατμίζεται.


(Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν στην ομάδα Μετεωκρήτες)







Σελίδες