Η περίφημη πηγή Σάριζα στα Αποίκια της Άνδρου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Η περίφημη πηγή Σάριζα στα Αποίκια της Άνδρου

 


Στον όμορφο και καταπράσινο οικισμό Αποίκια της Άνδρου βρίσκεται η περίφημη πηγή Σάριζα, το νερό της οποίας φημίζεται για τις ιαματικές ιδιότητες του.


Πρόκειται για φυσικό μεταλλικό νερό που λέγεται, από παλιά, πως βοηθούσε ιδιαίτερα όσους αντιμετώπιζαν πρόβλημα με πέτρες στα νεφρά.


Ο θρύλος αναφέρει πως η συγκεκριμένη πηγή ξεκινά από την Εύβοια και καταλήγει στην Άνδρο (τα δυο νησιά πριν εκατομμύρια χρόνια λένε πως ήταν ενωμένα).


Κάποτε, λοιπόν,  ο Πασάς Σαν Ριζάς, που ζούσε στην Εύβοια, έχασε το φέσι του σε ένα ρέμα κι αυτό ταξίδεψε στα νερά του και κατέληξε στα  Αποίκια της Άνδρου σε μια πηγή, η οποία τελικά πήρε και το όνομα του Πασά.


Το νερό της συγκεκριμένης πηγής οι κάτοικοι της περιοχής το χρησιμοποιούσαν παλιά για να ξεδιψούν, να ποτίζουν τα ζώα τους και να πλένουν τα ρούχα τους.


Στο σημείο όπου βρίσκεται η πηγή κατασκευάστηκε μια όμορφη μαρμάρινη κρήνη το 1787, με χρήματα και εποπτεία του Μακάριου Πολέμη.


Το 1932 με βασιλικό διάταγμα κρίθηκε πως το νερό της εν λόγω πηγής καταπολεμάει τις νεφρικές παθήσεις και όχι μόνο. Η επιγραφή που υπάρχει μάλιστα στην επιφάνεια της αναφέρει: "Χαίρε ξένε θυμήσου οπότε γυρίσεις στην πατρίδα σου ότι πρώτα την ζωή σου σε μένα οφείλεις".


Στους νεώτερους χρόνους (1929) άρχισε να λειτουργεί εργοστάσιο στην περιοχή που εμφιαλώνει το νερό, το οποίο θεωρείται εφάμιλλο του γνωστού γαλλικού νερού Evian. Βέβαια το εργοστάσιο αυτό έχει περάσει από σαράντα κύματα για να κρατηθεί ανοικτό ωστόσο η πηγή, που απλόχερα του προσέφερε το νερό της, δεν έχασε ούτε λεπτό τον πλούτο που τη χαρακτηρίζει. 








Σελίδες