Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου σε Έμμετρο Λόγο, στη νέα ελληνική γλώσσα, από τον π. Δημήτριο Μιχούδη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου σε Έμμετρο Λόγο, στη νέα ελληνική γλώσσα, από τον π. Δημήτριο Μιχούδη

 


Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο ποίημα, γραμμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ., που μιλάει στην Παναγία και της λέει επαίνους, ευχαριστίες και προσευχές.


Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον Ακάθιστο Ύμνο, που ονομάστηκε έτσι επειδή ψάλλεται ενώ οι πιστοί στέκονται όρθιοι. Την ονομασία Χαιρετισμοί την πήραν επειδή επαναλαμβάνεται διαρκώς η λέξη Χαίρε.


Αυτό λοιπόν το αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας, του οποίου η γλώσσα είναι σοβαρή αλλά και ποιητική, γεμάτη από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου επέλεξε ο πρεσβύτερος π. Δημήτριος Μιχούδης, εφημέριος της Ενορίας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Κάτω Γουβών, να μετατρέψει σε έμμετρο ποιητικό λόγο και να το παρουσιάσει μέσα από μια ενδιαφέρουσα έκδοση.


Όπως διαβάζουμε στο προλογικό σημείωμα της έκδοσης, ο Ακάθιστος Ύμνος ψάλλεται μαζί με την Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου τα βράδυ των Παρασκευών των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων της Μεγάλη Τεσσαρακοστής και ολόκληρη η Ακολουθία την Παρασκευή της πέμπτης εβδομάδας των Νηστειών.


Στο βιβλίο του π. Δημητρίου γίνεται παράλληλα παράθεση του πρωτότυπου κειμένου του Ακάθιστου Ύμνου και της απόδοσης του σε έμμετρο ποιητικό λόγο (δεκαπεντασύλλαβο) στα νέα ελληνικά.


Μάλιστα σε κάποια σημεία βλέπουμε εμφανή ψήγματα του ιδιωματισμού της κρητικής διαλέκτου.




Πρόκειται για μια εξαιρετική εργασία του ταλαντούχου π. Δημητρίου η οποία έγινε για ιερό σκοπό.


Το κόστος της έκδοσης καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τον ίδιο με σκοπό τα έσοδα από τη διάθεση του να οδηγηθούν αποκλειστικά και μόνο στην ανέγερση του Ιερού Ναού του Οσίου Παϊσίου στις Κάτω Γούβες.


Ο ναός θα φιλοξενεί επίσης παρεκκλήσια της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας και της Αγίας Καλλιόπης αλλά κι ένα χώρο πολλαπλών χρήσεων για εκδηλώσεις και συνάξεις των πιστών της Ενορίας.


Ήδη έχει ανεγερθεί η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στη βάση του κτίσματος, όμως τα κόστη για να ολοκληρωθεί και ο ναός είναι μεγάλα οπότε πέρα από τις δωρεές πιστών και τα έσοδα από τα κεράκια ο π. Δημήτριος επέλεξε κι αυτόν τον ωραίο τρόπο για να ενισχύσει την προσπάθεια που, για τον ίδιο, συνιστά κι ένα σκοπό ζωής.


Η καλαίσθητη έκδοση που ετοίμασε εμπεριέχει επιπλέον, ιστορικά στοιχεία για τον Ακάθιστο Ύμνο αλλά και πληροφορίες για το σκοπό της έμμετρης ποιητικής απόδοσης που κάνει το σημαντικό αυτό βυζαντινό ποίημα πιο προσιτό και κατανοητό στους αναγνώστες.


Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από την έμμετρη απόδοση των πλέον γνωστών στίχων του Ακάθιστου Ύμνου:


Σε 'σένα την υπέρμαχη τη στρατηγό και μάνα,

μ’ ευγνωμοσύνη περισσή και με τιμή συνάμα,

τη νίκη αυτή, η Πόλη σου, σε εσένα αναπέμπει,

γιατί με τη βοήθεια και καθοδήγηση σου,

απ’ του εχθρού τις συμφορές, η λύτρωση μας ήρθε.

Με την ακατανίκητη και θεία δύναμη σου,

Λευτέρωσε κι εμένανε και μακριά μου διώξε,

όσους με διατρέχουνε, κάθε λογής κινδύνους,

Να σου φωνάζω δυνατά και στην μορφή σου αγνάντια,

Νύμφη που δε νυμφεύθηκες, χαρά να έχεις πάντα.

Σελίδες