Μονωτήρες: Απομεινάρια εποχών όπου οι τηλεπικοινωνίες ανήκαν μόνο στο Δημόσιο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Μονωτήρες: Απομεινάρια εποχών όπου οι τηλεπικοινωνίες ανήκαν μόνο στο Δημόσιο

 


Μπορεί σήμερα να μην βλέπουμε συχνά τέτοια αντικείμενα όμως κάποτε η χρησιμότητα τους ήταν μεγάλη στις επικοινωνίες μας.


Οι μονωτήρες που βλέπετε στις φωτογραφίες χρησιμοποιούνταν από τον ΟΤΕ και, πολύ πριν αυτός πάρει σάρκα και οστά, από την Υπηρεσία «Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων, Τηλεφώνων», γνωστή στους παλιούς ως ΤΤΤ.


Μια μεγάλη συλλογή παλιών μονωτήρων βρήκαμε στο παλαιοπωλείο του Βαγγέλη Κρασαγάκη στο Ηράκλειο και αναζητήσαμε την ιστορία τους, μια που πλέον οι συγκεκριμένοι έχουν αποκτήσει συλλεκτική αξία.


Από το 1844, λοιπόν, που λειτούργησε το πρώτο τηλεγραφικό κύκλωμα, οι μονωτήρες συνέβαλαν σημαντικά στην σωστή λειτουργία και  εξάπλωση των τηλεγραφικών δικτύων. Αργότερα οι μονωτήρες βρήκαν εφαρμογή και στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.


Οι πρώτοι μονωτήρες που κατασκευάστηκαν ήταν από γυαλί και χρησιμοποιήθηκαν στην Αμερική.


Μετά από λίγα χρόνια έκαναν την εμφάνιση τους οι μονωτήρες από πορσελάνη, που ήταν πιο ανθεκτικοί και προσέφεραν καλύτερη μόνωση.


Το ελληνικό τηλεγραφικό δίκτυο άρχισε να κατασκευάζεται  από το 1859 χρησιμοποιώντας μόνο μονωτήρες από πορσελάνη.


Στο πέρασμα των χρόνων οι μονωτήρες απέκτησαν ταυτότητα κι άρχισαν επάνω τους να φέρουν τα διακριτικά της εταιρείας που τους χρησιμοποιούσε.


Στην Ελλάδα οι πρώτοι μονωτήρες με ταυτότητα ήταν με την ένδειξη ΤΤΤ, σε διάφορες γραμματοσειρές και παραλλαγές, μετά άρχισε η χρήση μονωτήρων με την ένδειξη ΟΤΕ.


Για την ιστορία ν’ αναφέρουμε πως το 1895 η προϋπάρχουσα Γενική Διεύθυνση των «Τ.Τ.» (Ταχυδρομείων, Τηληγράφων) που λειτουργούσε στην Ελλάδα (μέχρι τότε δεν είχαμε τηλέφωνα) συμπεριλαμβάνει στην αρμοδιότητα της και την Τηλεφωνική Υπηρεσία.


Έτσι δημιουργείται η Διεύθυνση των Τ.Τ.Τ του υπουργείου Εσωτερικών.


Αργότερα, το 1914, με νόμο, συστήνεται το υπουργείο Συγκοινωνιών, όπου μεταφέρεται η υπηρεσία των Τ.Τ.Τ. ως Γενική Διεύθυνση. Το 1922 ιδρύεται αυτοτελές υπουργείο Τ.Τ.Τ. το οποίο καταργείται το 1923 και οι υπηρεσίες του επανέρχονται στο υπουργείο Συγκοινωνιών.


Ο ΟΤΕ δημιουργήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1949, ως διάδοχος της Ανώνυμης Ελληνικής Τηλεφωνικής Εταιρείας (Α.Ε.Τ.Ε.) που είχε ιδρυθεί το 1926, με σκοπό να ενοποιήσει το σύνολο των επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών.


Τη συνέχεια με την απώλεια του μονοπωλίου στις τηλεπικοινωνίες και την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ τη γνωρίζετε…




Σελίδες