Τα μαγειρεία των Άγγλων έξω από το Καστέλι-Η σχέση τους με τον 1ο κρητικό ποδοσφαιρικό Σύλλογο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Τα μαγειρεία των Άγγλων έξω από το Καστέλι-Η σχέση τους με τον 1ο κρητικό ποδοσφαιρικό Σύλλογο

 

 


Στο δρόμο που οδηγεί προς τον οικισμό Λαγός, έξω από το Καστέλι Πεδιάδας, και σε τοποθεσία που οι ντόπιοι ονομάζουν Κάτω Ρίζα συναντάμε ένα μισογκρεμισμένο κτίσμα όπου, σύμφωνα με τις διηγήσεις, λειτουργούσαν τα μαγειρεία της Αγγλικής Αποστολής που έδρευε στο Καστέλι επί Κρητικής Πολιτείας.


Όπως περιγράφει Δρ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καλογεράκης στην ετήσια έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγού «Τα Λαγουδιανά», τα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας 1898-1913 στο Καστέλι είχαν στρατοπεδεύσει Άγγλοι στρατιώτες. Έστησαν τις σκηνές τους στην Κάτω Ρίζα και ασκούνταν διαρκώς.


Στον ελεύθερο χρόνο τους έπαιζαν στα χωράφια που υπήρχαν γύρω τους ποδόσφαιρο. Περνούσαν οι Καστελιανοί και τους έβλεπαν με το τόπι στα πόδια και τους περιεργάζονταν αφού δεν είχαν ξαναδεί τότε ανάλογο παιγνίδι.


Πέρα από τις σκηνές τους όμως είχαν φτιάξει κι ένα πέτρινο κτίσμα (σήμερα ιδιοκτησία Μιχαήλ Κουντάκη) το οποίο χρησιμοποιούσαν ως μαγειρείο και αποθήκη εφοδίων. Σήμερα αυτό το κτίσμα είναι μισοερειπωμένο και ευδιάκριτο δίπλα στο δρόμο. 




Η αγάπη των Άγγλων για το ποδόσφαιρο και η τακτική ενασχόληση τους με αυτό όσο διέμειναν στην περιοχή εκτιμάται πως λειτούργησε καταλυτικά για να ιδρυθεί στο Καστέλι, το 1910, ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος της Κρήτης με την ονομασία "Αντώνης Τρυφίτσος".


Μεταξύ των ιδρυτικών μελών του ήταν τότε ο δάσκαλος Αντώνης Γιαγαλάκης, ο δήμαρχος εκείνη την εποχή του Καστελίου Ιωάννης Μαλεγιαννάκης ή Μακρής, ο ηρακλειώτης γιατρός Γεώργιος Πατερόπουλος και ο δικηγόρος Μιχάλης Λαγουδιανάκης.


Μάλιστα ο τελευταίος συνέταξε και το καταστατικό ίδρυσης και λειτουργίας του αθλητικού σωματείου.


Δείτε επίσης:


Το Μέγαρο Χελλάου έξω από το Καστέλι Πεδιάδος-Υπήρξε κατοικία Γερμανού Ταγματάρχη

Σελίδες