Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης και του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Ετιά Σητείας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης και του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Ετιά Σητείας



Στον εγκαταλελειμμένο οικισμό της Ετιάς, στη Σητεία, συναντάμε το ναό της Αγίας Αικατερίνης και του Γενεσίου της Θεοτόκου ο οποίος υπάγεται στην Ενορία Αρμένων.


Πρόκειται για ένα δίκλιτο βυζαντινό ναό με εντυπωσιακές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.


Το πρώτο κλίτος, που συναντάμε εισερχόμενοι στο ναό, αυτό της Αγίας Αικατερίνης, υπήρξε μάλιστα τοιχογραφημένο όμως διασώζεται μόνο ένα μικρό δείγμα αυτών των τοιχογραφιών, κι αυτό με πολλές φθορές.


Τα δυο κλίτη χωρίζονται μεταξύ τους με δύο οξυκόρυφες καμάρες ενώ ίδιας αρχιτεκτονικής είναι και η καμάρα που διαχωρίζει τα δύο Ιερά.


Τα πρώτα τέμπλα του ναού, που σίγουρα θα ήταν περίτεχνα, δεν διασώθηκαν. Στη θέση τους σήμερα έχουν τοποθετηθεί δυο λιτά ξύλινα τέμπλα, χωρίς διακοσμητικές λεπτομέρειες.




Οι αναγεννησιακές επιρροές είναι ευδιάκριτες τόσο στην αρχιτεκτονική του όλου κτίσματος όσο και στα διακοσμητικά του στοιχεία, κυρίως τα εξωτερικά.


Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το λιθανάγλυφο κωδωνοστάσιο που δεσπόζει ανάμεσα στα δυο κλίτη.


Επειδή ο οικισμός της Ετιάς γνώρισε μεγάλη δόξα επί Ενετοκρατίας, οπότε βρισκόταν υπό τη δικαιοδοσία της γνωστής οικογένειας De Mezzο, θεωρείται πιθανόν ο συγκεκριμένος ναός να λειτούργησε και με τα δύο δόγματα, δηλαδή το καθολικό και το ορθόδοξο.


Δείτε επίσης:


Ο ερειπωμένος μεσαιωνικός οικισμός της Ετιάς στη Σητεία


Η επιβλητική βενετσιάνικη έπαυλη De Mezzo στο μεσαιωνικό οικισμό Ετιά Σητείας











Σελίδες