Σπήλιος στην νήσο Χρυσή: Το στρατηγείο των πειρατών που λυμαίνονταν τα νότια παράλια της Κρήτης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Σπήλιος στην νήσο Χρυσή: Το στρατηγείο των πειρατών που λυμαίνονταν τα νότια παράλια της Κρήτης

 


Στη βόρεια πλευρά της νήσου Χρυσής ή Γαϊδουρονησίου, και σε πολύ μικρή απόσταση από το μοναδικό σπίτι που συναντά κανείς στο έδαφος της, βρίσκεται ο Σπήλιος.


Πρόκειται για μια ιδιότυπη κατασκευή που μοιάζει με μικρό πέτρινο τεχνητό λόφο με πόρτα, πάντα κλειστή, που όπως προκύπτει από το όνομα του μάλλον έχει σπηλαιώδη διαμόρφωση. Εξάλλου αυτή έχει δώσει ονομασία και στη θέση του νησιού όπου βρίσκεται.


Στο Σπήλιο της Χρυσής θέλει η παράδοση να είχαν το στρατηγείο τους, αξιοποιώντας όλο το νησί ως ορμητήριο τους, οι πειρατές που λυμαίνονταν τα νότια παράλια της Κρήτης. Βέβαια τότε σίγουρα η κατασκευή του θα ήταν απλά πέτρινη και δεν θα είχε τις προσθήκες τσιμέντου που βλέπουμε σήμερα για να στεγανοποιηθεί το εσωτερικό του.


Η πειρατεία ως πρακτική υφίσταται από την αρχαιότητα. Ωστόσο υπήρξαν περίοδοι που το φαινόμενο γνώρισε μεγάλη ακμή, όπως την εποχή που η Κρήτη έπεσε στα χέρια των Αράβων, αλλά και στη συνέχεια κατά την Ενετοκρατία.


Η Κρήτη λόγω της θέσης της ως σταυροδρόμι των τριών ηπείρων υπήρξε κέντρο των συγκρουόμενων συμφερόντων των Μεσογειακών λαών και κατά συνέπεια στόχος πειρατικών επιδρομών που εκμεταλλεύονταν αυτή τη σύγκρουση συμφερόντων.


Μάλιστα Ενετοί και Οθωμανοί κάποιες φορές ενθάρρυναν τους πειρατές και τους χρησιμοποιούσαν ανάλογα με τα συμφέροντα τους.


Κατά τον 14ο αιώνα σύμφωνα με τις αναφορές του Δούκα της Κρήτης Nicola Gianni ,είχαμε συχνές πειρατικές επιδρομές στην Κρήτη.


Η Αλγερία ήταν τις περισσότερες φορές αφετηρία των πειρατών οι οποίοι έπλητταν τα νότια παράλια του νησιού.




Λόγω της θέσης του ήταν βολικό ορμητήριο τους το νησάκι της Χρυσής.Η Βενετία βλέποντας το ρόλο που έπαιζε η συγκεκριμένη νησίδα και μη βρίσκοντας άλλο τρόπο να τους χτυπήσει παραχώρησε τη Χρυσή στον ευγενή Andrea Dandolo, με τον όρο να χτίσει εκεί ένα πύργο και να επιβλέπει ώστε να μην το πλησιάσουν ξανά πειρατές.


Δε γνωρίζουμε αν κτίστηκε αυτός ο πύργος και ποια θέση είχε, όμως η παράδοση αναφέρει ως βάση τον αλγερινών πειρατών το Σπήλιο, με την περίεργη όψη. Δίπλα από το Σπήλιο σήμερα υπάρχει  μικρό αγκυροβόλιο για ταχύπλοα σκάφη και βάρκες.


Δείτε επίσης:


Το μοναδικό σπίτι στη νήσο Χρυσή και η ιστορία του





Σελίδες