Μέσα Καρτερός: Ο σωρός από πέτρες που κάποτε ήταν βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Μέσα Καρτερός: Ο σωρός από πέτρες που κάποτε ήταν βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου

 


Στο Μέσα Καρτερό σε μια αγροτική τοποθεσία, ανάμεσα σε ελιές και παλιά περβόλια, υπήρχε αιώνες πριν ένας τοιχογραφημένος ναός που, σύμφωνα με την προφορική παράδοση, τιμούσε τον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Γεώργιο.


Σήμερα στο σημείο βλέπουμε ένα σωρό από πέτρες, ένα τσιμεντένιο εκκλησάκι, σαν αυτά που τοποθετούν πιστοί στους δρόμους μετά από τροχαία, και δίπλα σ' αυτό τα απομεινάρια από ένα ακόμα μεταλλικό φορητό εκκλησάκι, τα οποία και μας θυμίζουν πως κάποτε αυτός ο χώρος ήταν ιερός.


Ακόμα όμως κι αν δεν υπήρχαν τα δυο εκκλησάκια μινιατούρες με το καντήλι και την εικόνα του Αγίου Νικολάου μια πιο προσεκτική ματιά μπορεί να αποκαλύψει το παρελθόν του χώρου.




Είναι εμφανή ακόμα τα χρώματα και κάποιες αχνές μορφές από τις τοιχογραφίες που στόλιζαν τους τοίχους του ναού. Θλιβερή πραγματικά εικόνα το να έχουν μετατραπεί σε ένα σωρό από πέτρες όλες αυτές οι τοιχογραφίες που αιώνες πριν ένας άγνωστος ζωγράφος φιλοτέχνησε για να στολίσει την εκκλησία. Τα θεμέλια του ναού, που διατηρούνται αποσπασματικά, είναι κατάγραφα ενώ πάνω στις διάσπαρτες πέτρες, που κάποτε συνέθεταν τους τοίχους, επιχρίσματα με μικρά κομμάτια τοιχογραφιών ξαφνιάζουν με την ένταση των χρωμάτων που διατηρούν.


Η κ. Αγγελική, που ζει εκεί κοντά, πηγαίνει και ανάβει τακτικά το καντήλι του Αγίου Νικολάου κι όπως μας είπε η παράδοση διασώζει την πληροφορία πως ο ναός καταστράφηκε από τους Οθωμανούς. Ωστόσο τα ερείπια του φαίνεται να έστεκαν σε κάπως καλύτερη κατάσταση πριν από λίγες δεκαετίες αφού θυμάται πως λειτουργούνταν ο ναός μέχρι και την Κατοχή.


Μετά έσβησε από τον εκκλησιαστικό χάρτη πλήρως. Η ίδια αναφέρει πως ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, όπου βρίσκονται τα χαλάσματα, θέλησε πριν από χρόνια να  ανοικοδομήσει ξανά την εκκλησία και μάλιστα είχε έλθει σε επαφή με την αρχαιολογική υπηρεσία. Δυστυχώς η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε κι έτσι οι Άγιοι Νικόλαος και Γεώργιος δεν είδαν ξανά το «σπίτι» τους όρθιο.











 

Σελίδες