Αγριοσταφιδιά: Ένα πανέμορφο και πολύ τοξικό φυτό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Αγριοσταφιδιά: Ένα πανέμορφο και πολύ τοξικό φυτό

 


Το Delphinium staphisagria ή Αγριοσταφιδιά ή Δελφίνιο, όπως διαφορετικά το αποκαλούν, είναι ένα φυτό που συναντάμε σε όλη την χώρα σε πετρώδη εδάφη, θαμνότοπους και ακαλλιέργητες αγροτικές τοποθεσίες.


Η εικόνα του άκρως εντυπωσιακή με τα μωβ έως σκούρα μπλέ ντελικάτα λουλουδάκια του και το ύψος του που μπορεί να φθάσει το ένα μέτρο. Ωστόσο αυτή η εικόνα του ξεγελά καθώς είναι ταυτόχρονα και πολύ δηλητηριώδες.


Περιέχει τα επικίνδυνα δηλητηριώδη αλκαλοειδή: δελφινίνη, δελφισίνη, δελφινιδίνη και αγιακίνη.


Μάλιστα αν κάποιος καταναλώσει απ' αυτό το φυτό θα έχει αρχικά μια αίσθηση ενθουσιασμού, μετά θα νιώσει κατάθλιψη, θα παραλύσει, θα μειωθεί ο σφυγμός του και τελικά θα πεθάνει από ασφυξία.


Στη λαϊκή ιατρική τα σπέρματα του φυτού χρησιμοποιούνται ως παρασιτοκτόνα και γι' αυτό σε κάποιες περιοχές το αποκαλούν και ψειρόχορτο.


Από τους σπόρους του πάντως φτιάχνουν ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο που χρησιμοποιείται σε διάφορα ζητήματα, από πονόδοντο μέχρι άσθμα.Σε καμιά περίπτωση πάντως αν το δείτε μην το χρησιμοποιήσετε, αφήστε στους ειδικούς την όποια φαρμακευτική χρήση του.


Μπορείτε μόνο να απολαύσετε τις όμορφες εικόνες που προσφέρει, όπως αυτές που συναντήσαμε εμείς στο ακατοίκητο χωριό Νησί, κοντά στο Μούντρο Ρεθύμνου, απ όπου και το σχετικό φωτογραφικό υλικό.







Σελίδες