Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου στην ψηφιακή εποχή-Πλούσιος ο νέος διαδικτυακός κόμβος του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου στην ψηφιακή εποχή-Πλούσιος ο νέος διαδικτυακός κόμβος του

  


Οι καινοτόμες δράσεις ψηφιακής προβολής και εξωστρέφειας που οδηγούν το  Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου με τους αμέτρητους  θησαυρούς του παρελθόντος στη σύγχρονη εποχή  παρουσιάζονται το  Σάββατο 19 Νοεμβρίου στη διάρκεια ημερίδας.


Το έργο υλοποιήθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου κατά το διάστημα 2019-2022, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014-2020», με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους.


Στόχος του ήταν η δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου, μέσω μιας Δικτυακής Πύλης και ενός συνόλου εφαρμογών που στοχεύουν στην βελτιστοποίηση της εμπειρίας τόσο των φυσικών επισκεπτών του Μουσείου όσο και των απομακρυσμένων χρηστών του διαδικτύου. 


Μετά την ολοκλήρωση του έργου, στον νέο διαδικτυακό κόμβο του Μουσείου www.heraklionmuseum.gr είναι διαθέσιμα:


• 1000 επιλεγμένα αντικείμενα από τις συλλογές του Α.Μ.Η., με επεξηγηματικά κείμενα και πλούσια φωτογραφική τεκμηρίωση


• δέκα  επιλεγμένα αρχαία αντικείμενα σε τρισδιάστατη προβολή


• εφαρμογή ψηφιακού διαδραστικού χάρτη επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης από τους οποίους προέρχονται επιλεγμένα εκθέματα του Α.Μ.Η.


• δύο  ψηφιακές εφαρμογές Χρονολογίων (Χρονολόγιο της Κρητικής προϊστορίας και ιστορίας ως τα Ρωμαϊκά χρόνια και Χρονολόγιο της Ιστορίας του Α.Μ.Η.)


• ψηφιακή εφαρμογή Λεξικού Αρχαιολογικών Όρων


• ψηφιακή εκπαιδευτική – ψυχαγωγική εφαρμογή


• εφαρμογή διαδραστικής, εικονικής περιήγησης σε επιλεγμένες αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου - διαδραστικά πανοράματα 360ο. 


Επιπλέον, οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να κατεβάσουν σε συσκευές iOS και Android δωρεάν εφαρμογή εικονικής και ηχητικής ξενάγησης για 73 προβεβλημένα εκθέματα του Α.Μ.Η., από τα οποία 20 εμπλουτίζονται με εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας.


Μέσα από την ολοκληρωμένη και στοχευμένη προβολή των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου στο διαδίκτυο αλλά και την ταυτόχρονη σημαντική αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους επισκέπτες του πλέον μπορεί  να απευθύνεται σε μεγάλο αριθμό αλλά και διαφορετικές κατηγορίες χρηστών (τοπική κοινωνία, ευρύ κοινό από όλο τον κόσμο, ερευνητές, εκπαιδευτική κοινότητα, ΑμΕΑ)  αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα  της Κρήτης.


Η ημερίδα παρουσίασης του έργου θα λάβει χώρα το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στις 11:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου, με ομιλητές τους Στέλλα Μανδαλάκη, Προϊσταμένη του ΑΜΗ, Δευκαλίωνα Μανιδάκη, Επιβλέποντα του έργου ΕΣΠΑ, Θάνη Παρασκευόπουλο, εκπρόσωπο της εταιρίας Unisystems που ανέλαβε κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού την τεχνική υλοποίηση του έργου.


Η εκδήλωση είναι ανοικτή για παρακολούθηση από το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Σελίδες