Ο ναός του Γενεθλίου της Θεοτόκου και των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στην Εθιά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Ο ναός του Γενεθλίου της Θεοτόκου και των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στην Εθιά

 


 

Σε ένα ύψωμα με πανοραμική θέα προς τον όμορφο, παραδοσιακό, οικισμό της Εθιάς, στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων, είναι κτισμένος ο δίκλιτος ναός του Γενεθλίου της Θεοτόκου και των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ.


Στον οικισμό αυτό συναντάμε κι άλλους ναούς, όμως όλοι ήταν μικρού μεγέθους κι έτσι όταν κάποια στιγμή, στις αρχές του 20ου αιώνα, αυξήθηκε ο πληθυσμός κρίθηκε αναγκαία η ανέγερση ενός νέου μεγαλύτερου ναού.


Έτσι κλήθηκαν τεχνίτες από την Κάρπαθο και ανέλαβαν να κτίσουν την εκκλησία χρησιμοποιώντας τοπική πέτρα.


Με βάση τις χρονολογίες που βλέπουμε στις εικόνες αλλά και αυτή στο καμπαναριό συμπεραίνουμε πως τα εγκαίνια της έγιναν κάπου μεταξύ 1912 και 1915.


Σήμερα ο συγκεκριμένος ναός έχει ανακαινισθεί, ενώ στην αυλή του έχει ταφεί ο νέος άγιος της Εκκλησίας μας, ο  Άγιος Ευμένιος (Σαριδάκης), οπότε ο δίκλιτος ναός της Παναγίας και των Ταξιαρχών υποδέχεται πολύ κόσμο στη διάρκεια του έτους, κι όχι μόνο στη γιορτή του.


Στο εσωτερικό του ξεχωρίζουν τα δυο ξυλόγλυπτα τέμπλα με μια πληθώρα εικόνων, αρκετές εκ των οποίων του Αγίου Ευμενίου. Ο διαχωρισμός των δυο κλιτών γίνεται με τρείς καμάρες που στηρίζονται σε πέτρινες ογκώδεις κολώνες. 


Ο συγκεκριμένος ναός διαθέτει μεγάλο αύλειο χώρο, πράγμα που του επιτρέπει να φιλοξενεί μυστήρια και φυσικά πλήθος πιστών.

 









Σελίδες