Επτά χρόνια χωρίς το μακαριστό Μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου κυρό Νεκτάριο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Επτά χρόνια χωρίς το μακαριστό Μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου κυρό Νεκτάριο

 


Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εκδημία του  μακαριστού Μητροπολίτου, και σπουδαίας εκκλησιαστικής προσωπικότητας, Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου.


Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Καρπαθίου Πελάγους Νεκτάριος, ήταν ένας αρχιερέας που άφησε το στίγμα του στην Εκκλησία της Κρήτης κι όσα χρόνια κι αν περάσουν από την εκδημία του όλοι όσοι τον γνώρισαν και ευεργετήθηκαν από το έργο του θα τον θυμούνται και θα τον μνημονεύουν.


Είχε γεννηθεί στο Καταλαγάρι του δήμου Αρχανών Αστερουσίων το 1951 και το κατά κόσμον όνομα του ήταν Νεκτάριος Παπαδάκης.


Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Γυμνάσιο Αχαρνών και στην συνέχεια φοίτησε στο Ανώτερο Φροντιστήριο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Ακαδημίας για να ακολουθήσουν σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1975.


Μοναχός εκάρη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη ενώ το 1971 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1972 Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Ευγένιο.


Υπηρέτησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως Διευθυντής του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου, ως Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σταυροφόρων, ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και ως Πρωτοσύγκελος, ενώ δίδαξε σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης.


Από το επταετές μνημόσυνο του (φωτο. Ε. Σταυρακάκης)


Στις 6 Οκτωβρίου 1990, εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου και η χειροτονία του τελέσθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1990 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μήνα.


Κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του ιδρύθηκαν οι Mονάδες Φροντίδας ηλικιωμένων «Παναγία η Γερόντισσα» στο Οροπέδιο Λασιθίου, «Ο Άγιος Παντελεήμων» στην Ενορία Αγίας Tριάδος στην πόλη του Αγίου Nικολάου και «Η Μεγάλη Παναγία» στη Λατσίδα Μεραμβέλλου.


Επί ημερών του αναστηλώθηκαν και συντηρήθηκαν πολλά εκκλησιαστικά μνημεία της Μητροπόλεως ενώ αναπαλαιώθηκαν και επαναλειτούργησαν η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Αρετίου, η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κρεμαστών, η Ιερά Μονή Παναγίας Κεράς, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρουσταλλένιας, και η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βιδιανής.Ακόμα ανακαινίσθηκε εκ βάθρων και εμπλουτίστηκε με κτίσματα η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι.


Ο ίδιος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πραγματοποίησε τη διάσωση και ψηφιοποίηση του αρχείου της Χριστιανικής Δημογεροντίας Λασιθίου (1869-1898). Πρωτοστάτησε επίσης στη συγκρότηση ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θρησκευτικού Τουρισμού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, της οποίας ήταν Πρόεδρος.


Αυτά κι άλλα πολλά, που θα χρειαστεί ένας ολόκληρος τόμος για να καταγραφούν, συνθέτουν το έργο και την προσωπικότητα του σπουδαίου Ιεράρχη.


Ο μακαριστός Μητροπολίτης Νεκτάριος εκοιμήθη στις 15 Οκτωβρίου 2015 ύστερα από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο σε νοσοκομείο των Αθηνών.Η πάνδημη ταφή του έγινε  στον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.


Ο τάφος του στην αυλή της Μεγάλης Παναγίας στη Νεάπολη


Σελίδες