Η απομονωμένη παραλία Μαριδάτη και ο υγρότοπος της, πολύ κοντά στο Παλαίκαστρο Σητείας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Η απομονωμένη παραλία Μαριδάτη και ο υγρότοπος της, πολύ κοντά στο Παλαίκαστρο Σητείας

 


Την παραλία Μαριδάτη τη συναντάμε περίπου 21 χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας, στο δρόμο από το Βάι προς το Παλαίκαστρο και πολύ κοντά σε αυτό.


Μια πινακίδα στα αριστερά πριν φθάσουμε στο Παλαίκαστρο οδηγεί σε βατό χωματόδρομο, περίπου 1,2 χιλιομέτρων,  που καταλήγει στην απομονωμένη παραλία.


Η παραλία Μαριδάτη έχει τους καλοκαιρινούς μήνες λιγοστούς επισκέπτες καθώς τη δόξα συνήθως κλέβουν οι παραλίες γύρω από το Βάι, η Χιόνα και ο Κουρεμένος.


Ωστόσο είναι μια καλή εναλλακτική για εκείνους που θέλουν την ησυχία τους, με όλη τη σημασία της λέξης.


Ψιλό βότσαλο και άμμος χαρακτηρίζουν την ακτή που σχηματίζεται ανάμεσα σε κόκκινους βράχους ενώ αυτό που ξεχωρίζει τη συγκεκριμένη παραλία είναι ο υγρότοπος που βρίσκεται σε επαφή μαζί της.


Πρόκειται για ένα παράκτιο υγρότοπο που διατηρεί το υγρό στοιχείο του όλο το χρόνο. Η παρουσία του οφείλεται στη συγκέντρωση υπόγειων και επιφανειακών νερών ενώ δέχεται και την επίδραση της θάλασσας, πράγμα που το κάνει υφάλμυρο.


Στην υδροφυτική του βλάστηση κυριαρχούν τα ψαθιά ενώ περιμετρικά του υγρότοπου απαντάται το ξενικό καλάμι και φυτεμένα αλμυρίκια, που μπορούν να προσφέρουν σκιά στους λουόμενους. Μεταναστευτικά πουλιά τον επιλέγουν ως τόπο ανάπαυσης στη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού τους.


Η έκταση του υγροτόπου είναι 2 στρέμματα και ανήκει στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Βορειοανατολικό Άκρο Κρήτης, Διονυσάδες, Ελάσα, και Χερσόνησος Κάβο Σίδερο, Άκρα Μαυροβούνι, Βάι, Άκρα Πλάκας και Θαλάσσια Ζώνη» και στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Βορειοανατολικό Άκρο Κρήτης».


Να σημειώσουμε πως παρά την απομόνωση της συγκεκριμένης παραλία λίγα μέτρα πιο πάνω στο χωματόδρομο θα βρείτε μεγάλη ταβέρνα με ενοικιαζόμενα δωμάτια.


 








Σελίδες