Παραλία Περιστερές στο Ροδάκινο: Από δω φυγαδεύτηκε ο Κράιπε στην Αίγυπτο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Παραλία Περιστερές στο Ροδάκινο: Από δω φυγαδεύτηκε ο Κράιπε στην Αίγυπτο

 


Η τελευταία παραλία στα διοικητικά όρια του Ροδάκινου, πριν πιάσουμε Σφακιά και συγκεκριμένα Φραγκοκάστελο, είναι ο Περιστερές.


Στις σπηλαιώσεις που σχηματίζουν οι βράχοι του, στα ανατολικά, ζουν αγριοπερίστερα γι αυτό και δόθηκε στην παραλία το συγκεκριμένο όνομα.


Η ακτή είναι βραχώδης με μεγάλα τμήματα άμμου και βότσαλου ενώ τα νερά της θάλασσας καθαρά και δροσερά, αν και με μεγάλη συχνότητα σηκώνουν κύμα.


Στον Περιστερέ θα βρείτε ομπρέλες, ξαπλώστρες και ντους  αλλά και ελεύθερο τμήμα για να στήσετε δικό σας εξοπλισμό. Μάλιστα αν βρεθείτε εκεί νωρίς ίσως και να βρείτε ελεύθερες θέσεις με σκιά κάτω από τους βράχους.


Η συγκεκριμένη παραλία υπήρξε το σημείο όπου ολοκληρώθηκε στο έδαφος της Κρήτης η περίφημη απαγωγή του Γερμανού υποστράτηγου Κάρλ Χάινριχ Γιορκ Φέρντιναντ Κράιπε και η φυγάδευση του στην Αίγυπτο.


Σύμφωνα με μαρτυρίες, στις 14 Μαΐου του 1944 ο Βρετανός Πάτρικ Λη Φέρμορ με τη συνδρομή ντόπιων ανταρτών οδήγησε τον Κράιπε στον Περιστερέ, μαζί με άλλους δυο Γερμανούς κι έναν Σοβιετικό, και τους επιβίβασε σε σκάφος με προορισμό την Αίγυπτο.


Μάλιστα ως ενθύμιο του γεγονότος στην άκρη της παραλίας έχει στηθεί μνημείο με σχετική αναφορά.


Σήμερα ο Περιστερές είναι μια παραλία που κατά τους θερινούς μήνες συγκεντρώνει πλήθος λουόμενων. Μαζί με την θάλασσα απολαμβάνουν και τα μεζεδάκια που ετοιμάζει η καντίνα στην παραλία κάτω από τη δροσιά των δέντρων. Εκεί πηγαίνουν καθημερινά για φαγητό και τσικουδιά και αρκετοί από τους κατασκηνωτές που συναντάμε παρακάτω στην παραλία της Αγίας Μαρίνας, όπου δεν υπάρχουν μαγαζιά. Μάλιστα όταν αρχίσει να σουρουπώνει επειδή είναι τόπος με δροσιά αρκετός κόσμος κάνει τη βόλτα του ως εκεί 

 









Σελίδες