Γιόρτασαν την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στον ανακαινισμένο πανηγυρίζοντα ενοριακό ναό του Χανδρά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Γιόρτασαν την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στον ανακαινισμένο πανηγυρίζοντα ενοριακό ναό του Χανδρά

 


Με λαμπρότητα και κατάνυξη, και με τη συμμετοχή πολλών πιστών, γιορτάστηκε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου  η Δεσποτική εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Χανδρά Σητείας.


Ο ναός ανακαινίστηκε πρόσφατα και μετατράπηκε σε αληθινό στολίδι για το χωριό.


Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων Κληρικών που διακόνησαν την Ενορία Τιμίου Σταυρού Χανδρά.


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Εφημέριος της Ενορίας π. Γεώργιος Μονιός προσφώνησε κατάλληλα και καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο ενώ αναφέρθηκε στις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του ναού που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν, ευχαριστώντας όλους τους κατοίκους για την γενναιόδωρη προσφορά τους.




Ο κ. Κύριλλος συνεχάρη τον Εφημέριο και Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τα μέλη του Εκκλησιατικού Συμβουλίου και όλους τους ενορίτες για το μεγάλο έργο που έγινε στο ναό.


Να σημειώσουμε πως έγινε στο κτίσμα συντήρηση, αφαίρεση των αποσαθρωμένων επιχρισμάτων και πλήρης αποκατάσταση των ρηγματώσεων και όλων των σαθρών τμημάτων της τοιχοποιΐας και των κολωνών, υγρομόνωση και βαφή της οροφής αλλά και όλων των χώρων του εσωτερικά και εξωτερικά.


Όπως τόνισε, ο Σεβασμιώτατος: «Οι πρόγονοί μας ήταν άνθρωποι φιλόκαλοι και φιλάγιοι. Από το υστέρημά τους οικοδομούσαν με μεράκι και τέχνη ναούς με λαξευτές πέτρες, τους διακοσμούσαν καλαίσθητα γιατί ό,τι αφιέρωναν στον Θεό και τους Αγίους ήταν βγαλμένο από την ψυχή τους, χωρίς να υπολογίζουν χρόνο, χρήμα, και κόπο. 


Εμείς οφείλουμε να συντηρούμε αυτά τα έργα και να τα παραδώσουμε στις νέες γενιές γιατί είναι κομμάτια και ψήγματα της ψυχής μας, εκφάνσεις του πλούσιου λαϊκού πολιτισμού μας. Αυτό υπηρέτησαν όλοι οι ιερείς που διακόνησαν στον ιστορικό Χανδρά, και γιαυτό τους μνημονεύουμε σήμερα και θα τους μνημονεύουμε εις αιώνα αιώνος, γιατί και εκείνοι έδωσαν τον εαυτό τους ολόκληρο για να υπηρετήσουν αυτόν τον ευλογημένο τόπο και τους ανθρώπους του».

 




Μετά τις ανακαινιστικές εργασίες 


Σελίδες