Ο Άγιος Χαράλαμπος-Τίμιος Σταυρός στο Χανδρά Σητείας με το εντυπωσιακό καμπαναριό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Ο Άγιος Χαράλαμπος-Τίμιος Σταυρός στο Χανδρά Σητείας με το εντυπωσιακό καμπαναριό




Ο δίκλιτος ναός του Αγίου Χαραλάμπου και του Τιμίου Σταυρού είναι ο ενοριακός του Χανδρά Σητείας και τον συναντάμε σχεδόν στην άκρη του οικισμού, στο νεώτερο κομμάτι του που κτίστηκε όταν πλέον το χωριό είδε τον πληθυσμό του να αυξάνεται και δεν επαρκούσε η μεσοχωριά για να καλύψει τους κατοίκους.

Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίσμα που εντυπωσιάζει και λόγω των διαστάσεων του αλλά και λόγω του επιβλητικού καμπαναριού του που δεσπόζει στη νότια είσοδο.

Οι κάτοικοι του Χανδρά είδαν τμήμα από την οροφή του ωραίου καμπαναριού του ναού τους, το οποίο είχαν φτιάξει με πωρόλιθο και είχαν στολίσει με ανάγλυφη διακόσμηση, να καταρρέει κάποια στιγμή, ξαφνικά, το 2016, ανήμερα των εκλογών, χωρίς να έχουν προηγηθεί ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί.

Ευτυχώς όμως παρέμειναν στη θέση τους οι ωραίες διακοσμητικές λεπτομέρειες (γεωμετρικές, φυτά και ανθρώπινες μορφές), που το στολίζουν προσδίδοντας του μια εικόνα αναγεννησιακή.

Την ίδια αίσθηση δίνουν και οι γωνιακές παραστάδες με τα επίκρανα καθώς και οι απολήξεις των κεκλιμένων τμημάτων στην ανατολική και δυτική όψη του κτίσματος.

Στο εσωτερικό του ναού δεσπόζει ξυλόγλυπτο τέμπλο με ωραίες ανάγλυφες λεπτομέρειες και λεπτοδουλεμένα λυπηρά στα δύο κλίτη. Το τέμπλο φέρει τη χρονολογία 1875 ωστόσο δε γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη που το δημιούργησε.

Τα κλίτη χωρίζονται μεταξύ τους με μεγάλες καμάρες ενώ δεν μπορεί να μην προσέξει κανείς τα εργόχειρα που στολίζουν εικόνες και άλλα σημεία του ναού μαρτυρώντας την πίστη, την αγάπη και τη φροντίδα με την οποία τον περιβάλλον οι κάτοικοι του Χανδρά.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα


Το αναγεννησιακό καμπαναριό
Το αναγεννησιακό καμπαναριό και μερικές από τις ανάγλυφες λεπτομέρειες του




Σελίδες