Τίμησαν τον "άστεγο" λόγω σεισμών Προστάτη τους Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο στο Χουδέτσι (ΦΩΤΟ) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Τίμησαν τον "άστεγο" λόγω σεισμών Προστάτη τους Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο στο Χουδέτσι (ΦΩΤΟ)

 


Τον προστάτη τους Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, το Χουδετσανό, όπως τον αποκαλούν, τίμησαν χθες και σήμερα οι κάτοικοι στο όμορφο χωριό του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.


Δυστυχώς όμως δεν είχαν την χαρά να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου μέσα στο σπίτι του, το νεοκλασικό ναό που του έχουν αφιερώσει, καθώς το κτίσμα είναι λαβωμένο από τους περσινούς σεισμούς και δεν έχει ακόμα επισκευαστεί.




Όμως αυτό δεν εμπόδισε την ενορία Χουδετσίου και τους κατοίκους του οικισμού από το να γιορτάσουν τη Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που τιμάται από την Εκκλησία μας στις 26 Σεπτεμβρίου.


Τι κι αν δεν μπόρεσαν να τιμήσουν τον «Χουδετσανό» Άγιο στο ναό του, το έκαναν με μεγαλοπρέπεια στο ναό της Παναγίας.


Μάλιστα ξόρκισαν το κακό γιορτάζοντας τον πάνδημα και με λιτανεία της σεπτής εικόνας του, κι άλλων εικόνων του ναού, στους δρόμους του Χουδετσίου κατά την παραμονή της γιορτής του.


Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Επανωσήφη κ. Βαρθολομαίος, συνεπικουρούμενος από μοναχούς της Μονής του, Αρχιμανδρίτες και Ιερείς διαφόρων περιοχών και βεβαίως της Ενορίας Χουδετσίου.


Κατά τη Λιτανεία, που ακολούθησε, τις εικόνες μετέφεραν άνδρες ντυμένοι με παραδοσιακές στολές ενώ τους δρόμους, απ' όπου περνούσαν, έραιναν με ροδοπέταλα νεαρά κορίτσια ντυμένα κι εκείνα παραδοσιακά.


Νοικοκυρές με θυμιατά και κεριά στα χέρια υποδέχονταν έξω από τα σπίτια τους τις εικόνες και λάμβαναν την ευλογία τους.


Για την ιστορία ν’ αναφέρουμε πως ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου είναι κτισμένος σε κεντρικό σημείο του Χουδετσίου.


Οι κάτοικοι του χωριού είναι ιδιαίτερα δεμένοι με τον συγκεριμένο Άγιο παρότι ο ναός του κτίστηκε τον 19ο αιώνα, ενώ υπάρχουν πολύ παλαιότεροι ναοί αφιερωμένοι σε άλλους Αγίους εντός του οικισμού.


Δείτε εδώ εικόνες και την πληροφορίες για το ναό του Αγίου Ιωάννη στο Χουδέτσι


Φωτογραφίες από Ευάγγελο Σταυρακάκη







 

 

 

Σελίδες