Στο Μουσείο Καζαντζάκη η έκθεση αγιογραφίας «Ανέγνωρες μορφές της Παναγίας» - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Στο Μουσείο Καζαντζάκη η έκθεση αγιογραφίας «Ανέγνωρες μορφές της Παναγίας»



Στον τόπο καταγωγής της, τη Μυρτιά, επιστρέφει η σημαιοφόρος το Πολεμικού Ναυτικού και αγιογράφος Ελένη Αντωνακάκη για να παρουσιάσει σε μια ξεχωριστή έκθεση έργα της, με κυρίαρχη μορφή αυτή της Παναγίας, την Κοίμηση της οποίας θα γιορτάσουμε σε λίγες ημέρες.


Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εξωστρέφειας που πραγματοποιεί, αλλά και θέλοντας να τιμήσει ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης της τοπικής κοινότητας, φιλοξενεί της  Έκθεση Αγιογραφίας της Ελένης Αντωνακάκη με τίτλο «Ανέγνωρες μορφές της Παναγίας».


Η Έκθεση θα λάβει χώρα στην αίθουσα «Γ. Ανεμογιάννης» του Μουσείου, στη Μυρτιά, από τις 8 έως 15 Αυγούστου 2022.




Τα εγκαίνια, τα οποία θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος  Αρχιεπίσκοπος Κρήτης  κ.κ. Ευγένιος, θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 8 Αυγούστου και ώρα 20.00.


Η εκδήλωση, που υποστηρίζεται από τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων, θα πλαισιωθεί με ύμνους και τραγούδια αφιερωμένα στη Θεοτόκο από τη  χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου, υπό τη  διεύθυνση της Αργυρώς Ρέππα.


Παράλληλα θα διαβαστούν αποσπάσματα από έργα του Νίκου Καζαντζάκη που αναφέρονται στη Θεοτόκο. Κέρασμα θα προσφερθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Μυρτιάς.


Ώρες επίσκεψης:


Δευτέρα-Παρασκευή: 9.00-13.00 και 19.00-21.00

Σάββατο –Κυριακή-Δευτέρα (15/8): 10.00-12.00 και 18.00-22.00




Η Ελένη Αντωνακάκη είναι εν ενεργεία στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού, με βαθμό Σημαιοφόρου, που όμως από μικρή ηλικία είχε καλλιτεχνικές ανησυχίες οι οποίες και την οδήγησαν στην αγιογραφία.


Η καλλιτέχνης γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1971 στην Μυρτιά, χωριό καταγωγής του μεγάλου ποιητή και συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. 


Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Μαλλιώτειο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, στις Μελέσες, και στη συνέχεια την κέρδισε επαγγελματικά το Πολεμικό Ναυτικό.


Ξεκίνησε την Βυζαντινή Αγιογραφία σε εργαστήρι που δραστηριοποιείτε  στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιερόθεου, στο Περιστέρι, το 2005.


Κατά την διάρκεια όλων αυτών των ετών έχει αγιογραφήσει πολλές φορητές εικόνες και τοιχογραφίες, διαφόρων διαστάσεων.


Μεταξύ άλλων, αγιογραφίες της κοσμούν τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, που βρίσκεται μέσα στην περιοχή ευθύνης του Ναυστάθμου Κρήτης στην Σούδα Χανίων ενώ έργο της είναι και η Παναγία η Επτάσπαθη, που βλέπουμε σε εξαιρετική θέση τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.

Σελίδες