Με επιτυχία πέρασε στην ιστορία και ο 4ος Λαγουδιανός Περίπατος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Με επιτυχία πέρασε στην ιστορία και ο 4ος Λαγουδιανός Περίπατος

 


Αφιερωμένος στο Γιάννη Λαγουδιανάκη, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγού που έφυγε πρόσφατα και πρόωρα από τη ζωή, ήταν ο 4ος Λαγουδιανός Περίπατος που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, το απόγευμα, με αφετηρία το γήπεδο Καστελίου και τερματισμό την πλατεία του χωριού Λαγός.


Αρκετά άτομα, κάθε ηλικίας, συμμετείχαν στην απογευματινή διαδρομή των περίπου 6 χιλιομέτρων που ξεκίνησε από το ύψος του Μέγαρου Χελλάου, και πέρασε από τα Μαγειρεία της Αγγλικής Αποστολής, το βυζαντινό ναό του Αγίου Ισιδώρου, τη Μάντρα των Κουντήδων, την Ιερά Μονή Καλλέργη, το Λαξευμένο Βράχο και το Χοντρό Χαράκι, πριν καταλήξει στην καρδιά του οικισμού Λαγός, όπου βρίσκονται ο  Ναός της Αγίας Τριάδας, το Δημοτικό Σχολείο  και το Ηρώο Πεσόντων.




Εκεί στην δροσερή πλατεία ο Πολιτιστικός Σύλλογος καλοδέχτηκε ντόπιους και ξένους προσφέροντας τους νηστίσιμους μεζέδες, τσικουδιά, αλλά και για εκείνους που δεν νήστευαν σουβλάκια κι άλλα καλούδια, που γέμισαν τα τραπέζια. Κυρίως όμως γέμισαν οι καρδιές των συμμετεχόντων από τη ζεστή φιλοξενία των Λαγουδιανών.


Λίγο πριν το τέλος της βραδιάς παρουσιάστηκε το 3ο τεύχος του περιοδικού Λαγουδιανά, που εκδίδει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.


Την επιμέλεια του έχει ο Δρ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, καταγόμενος από το Λαγό, Γεώργιος Καλογεράκης.


Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Λαγού, που πλέον στεγάζει αίθουσα εκδηλώσεων, στους μαθητές και τους δασκάλους του.


Για το περιεχόμενο του 3ου τεύχους μίλησε ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Καστελίου Εμμανουήλ Θεοδωρομανωλάκης.


Ο δάσκαλος Μ. Μαραβγάκης και δίπλα του οι κύριοι Καλογεράκης και Οικονομάκης 

Η πλέον συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν εκείνη της βράβευσης του τελευταίου δασκάλου, πριν το δημοτικό σχολείο του Λαγού πάψει να λειτουργεί και να ακούγονται σε αυτό οι χαρούμενες φωνές των μικρών παιδιών, το 1968.


Ο Μιχαήλ Μαραβγάκης, για τον οποίο ο λόγος, με δυσκολία συγκράτησε τα δάκρυα του λαμβάνοντας το τιμητικό βραβείο από τα χέρια του Προέδρου του Συλλόγου Γιώργου Οικονομάκη.


Σαν αστραπή πέρασαν από το μυαλό του τα χρόνια που πέρασε εκεί, με τις ευχάριστες αλλά και τις δύσκολες στιγμές τους, καθώς τότε ο Λαγός ήταν ένα χωριό χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δρόμο και ανέσεις. Ζήτησε συγνώμη που από την συγκίνηση δεν μπορούσε να μιλήσει γι αυτές τις στιγμές κι έκανε ακόμα κι εκείνους που δεν έζησαν στο Λαγό και δεν φοίτησαν στο σχολείο του να δακρύσουν.


Να σημειώσουμε πως κατά την έναρξη του Λαγουδιανού Περιπάτου το παρών έδωσε ο  Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα αθλητισμού και πρόληψης Γιώργος Πιτσούλης ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το χωριό και ευχήθηκε στον Σύλλογο και τους ανθρώπους του να συνεχίσουν το έργο τους ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης. Παρόντες ήταν επίσης αντιδήμαρχοι του δήμου Μινώα και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

 

Στους συμμετέχοντες στο Λαγουδιανό Περίπατο ο Σύλλογος προσέφερε, ως αναμνηστικά, μπλουζάκια με μήνυμα για τον απόντα Γιάννη Λαγουδιανάκη καθώς και τσαντάκια μέσης 


Δείτε επίσης:


Λαγός: Το όμορφο χωριό που ερήμωσε και τώρα ετοιμάζεται ν' αποκτήσει ξανά ζωή




Οι πρώτοι μεζέδες φτιαγμένοι από τις γυναίκες του χωριού




 

Σελίδες