Τιμήθηκε για το αρχαιολογικό του έργο στο Μόχλο ο σπουδαίος Αμερικανός αρχαιολόγος Jeffrey Soles - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Τιμήθηκε για το αρχαιολογικό του έργο στο Μόχλο ο σπουδαίος Αμερικανός αρχαιολόγος Jeffrey Soles

 


Τον σπουδαίο Αμερικανό αρχαιολόγο, δόκτορα Jeffrey Soles, τίμησε ο Δήμος Σητείας για τη μεγάλη προσφορά του στον τόπο μέσα από το ανασκαφικό του έργο που διήρκεσε πολλές δεκαετίες.


Ο 80χρονος σήμερα Jeffrey Soles υπήρξε ψυχή των ανασκαφών που έγιναν στο Μόχλο Σητείας, σε όλη την παράκτια ζώνη του, από κοινού με τον συνάδελφο του Κώστα Δαβάρα.


Επίσης συνέβαλε σημαντικά στις ανασκαφικές εργασίες στο Καβούσι της Ιεράπετρας και στα Γουρνιά.


Ουσιαστικά εργάστηκε σε ανασκαφικά projects στην Κρήτη από τη δεκαετία του 1970 με την πρώτη του δουλειά στην Ελλάδα να προσδιορίζεται χρονικά το 1969, στο σπήλαιο Φραχθί στην Αργολίδα.


Τα σπουδαία ευρήματα του ανασκαφικού του έργου κοσμούν σήμερα τις προθήκες του Μουσείου Σητείας.




Για το ανασκαφικό του έργο έχει λάβει πληθώρα βραβείων και διακρίσεων ενώ έχει συγγράψει αρκετά βιβλία κι ακόμα περισσότερες μελέτες για τις ανασκαφές στο Μόχλο και τη Μινωική Κρήτη. Ήταν επιβεβλημένη λοιπόν και η απόδοση τιμής από το Δήμο Σητείας, μια που στην ανασύθεση της ιστορίας μιας σημαντικής περιοχής του αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του ο Jeffrey Soles.


Να θυμίσουμε πως οι Jeffrey Soles και Κώστας Δαβάρας ήταν εκείνοι που είχαν φέρει στο  φως –από τις ανασκαφές στον Μόχλο– ένα ολόκληρο τριποδικό σκεύος με συστατικά βραστού λαγού, στη λεγόμενη «συνοικία των τεχνιτών», ένα εύρημα που είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση.


Ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με την αρχαιολογία των ζώων είχαν αναγνωρίσει τσόφλια αυγών, δύο είδη λαγών, ένα ερπετό (πιθανώς σαύρα ή φίδι) και ένα πουλί (άγνωστο τι είδους) μέσα στο συγκεκριμένο σκεύος.




 

 

Σελίδες