Το ξωκλήσι των Αγίων Πάντων στον Aΐμονα Μυλοποτάμου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Το ξωκλήσι των Αγίων Πάντων στον Aΐμονα Μυλοποτάμου

 


Σε αγροτική τοποθεσία στον Aΐμονα Μυλοποτάμου, που οι ντόπιοι ονομάζουν Λαγκούφα ή Γύπατες, σε ένα σημείο γεμάτο δέντρα κάθε είδους, είναι κτισμένο το ξωκλήσι των Αγίων Πάντων.


Στην είσοδο του αναγράφει πως οικοδομήθηκε από τον Εμμανουήλ Ι. Πάγκαλο το 1953, ο οποίος μάλιστα είχε επιθυμία ταφεί στην αυλή του ναού, πράγμα που δυστυχώς στην οικογένεια του δεν επετράπη από τις τότε Αρχές. Όπως μας διηγήθηκε ο εγγονός του κτήτορα, Σωτήρης Πάγκαλος, ο παππούς του για να κτίσει αυτό το εκκλησάκι κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια καθώς μετέφερε στο σημείο κι έσπασε αμέτρητες πέτρες ενώ διαμόρφωσε κι όλο το γύρω χώρο. Ήταν τόσο σημαντικό το έργο του, για εκείνη την εποχή και τα μέσα που υπήρχαν, που βραβεύτηκε μάλιστα και από το Βασιλιά.


Το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων είναι μικρό και φροντισμένο ενώ στο εσωτερικό του ξεχωρίζει το λιτό ξυλόγλυπτο τέμπλο με τα έντονα χρώματα.


Ο σταυρός στην κορυφή του τέμπλου, ανάμεσα σε δυο δράκοντες, φτιάχτηκε το 1961 και αναφέρει ως καλλιτέχνη τον Κ. Στεργίου ενώ είναι αφιέρωμα των μελών της Χριστιανικής Ένωσης Ανωγείων.




Ο Στεργίου έχει φιλοτεχνήσει και την εικόνα του Χριστού που βλέπουμε στο τέμπλο.


Ιδιαίτερη πινελιά μέσα στο ξωκλήσι ο πολυέλαιος με τα κεριά.


Ο εξωτερικός χώρος του ναού έχει διαμορφωθεί για να φιλοξενεί κάθε χρόνο τον Ιούνιο τους πολλούς προσκυνητές που πηγαίνουν στην γιορτή των Αγίων Πάντων.










Σελίδες