Ο παλιός μητροπολιτικός ναός του Σπηλίου-Τιμά τους Αγίους Χαράλαμπο και Θεόδωρο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Ο παλιός μητροπολιτικός ναός του Σπηλίου-Τιμά τους Αγίους Χαράλαμπο και Θεόδωρο

 


Κοντά στο Λαογραφικό Μουσείο του Σπηλίου είναι κτισμένος ο δίκλιτος ναός των Αγίων Χαραλάμπου και Θεοδώρου.


Πρόκειται για τον παλιό μητροπολιτικό ναό του Σπηλίου που πρέπει αρχικά να κτίστηκε ως μονόκλιτος τιμώντας τον Άγιο Θεόδωρο ενώ μεταγενέστερα προστέθηκε και το κλίτος του Αγίου Χαραλάμπου.


Το αρχικό κλίτος ήταν τοιχογραφημένο αλλά δυστυχώς στην πορεία των αιώνων διασώθηκαν μόνο ελάχιστα τμήματα των τοιχογραφιών εντός του Ιερού.


Στη σύγχρονη εποχή προστέθηκαν βέβαια τοιχογραφίες και στον κυρίως ναό.




Ωραίες λεπτομέρειες χαρακτηρίζουν το ξυλόγλυπτο τέμπλο με τις εικόνες του 19ου αιώνα, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν ακολουθώντας τα πρότυπα της λεγόμενης Κρητικής Σχολής. Παραφορτωμένες με τάματα είναι οι εικόνες των δυο τιμώμενων Αγίων που ξεχωρίζουν πάνω στο τέμπλο.


Εντυπωσιακό είναι το καμπαναριό του ναού με τα μπαρόκ στοιχεία που έχει στολιστεί από τους δημιουργούς του.


Γενικότερα από τις ανακαινίσεις το κτίσμα έχει χάσει τα χαρακτηριστικά που είχε όταν πρωτοκτίστηκε και η σημερινή του εικόνα θα λέγαμε πως παραπέμπει σε ένα σύγχρονο ναό.


Και οι δυο τιμώμενοι Άγιοι σε αυτόν γιορτάζουν Φεβρουάριο, ο Άγιος Χαράλαμπος στις 10 και ο Άγιος Θεόδωρος στις 17 του μηνός.










Σελίδες