Το όμορφο παραθαλάσσιο μονοπάτι από το Λουτρό στο Φοίνικα Σφακίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Το όμορφο παραθαλάσσιο μονοπάτι από το Λουτρό στο Φοίνικα Σφακίων

 


Το Λουτρό Σφακίων συνδέεται με τον μικρό παραθαλάσσιο οικισμό Φοίνικας μέσω ενός πολύ όμορφου και σύντομου μονοπατιού, ιδανικού για περπάτημα, με θέα τη θάλασσα και την ίδια την ιστορία του τόπου.


Ξεκινώντας από το σημείο όπου δένουν τα καραβάκια στο Λουτρό θα δείτε αριστερά την πινακίδα για το μονοπάτι. Το πρώτο σημείο ενδιαφέροντος που συναντάτε είναι το μικρό κάστρο-κουλέ πάνω από το Λουτρό. Από εκεί ανοίγεται ένα πλακοστρωμένο, σ’ ένα μεγάλο τμήμα του, μονοπάτι που φθάνει ως το νεκροταφειακό ναό της περιοχής. Από εκεί και κάτω το μονοπάτι είναι χωμάτινο, αρκετά ομαλό και ευδιάκριτο με καλή σήμανση.


Λίγα μέτρα μακρύτερα συναντάμε το βυζαντινό ναό του Αγίου Αντωνίου, που μόνο η ταράτσα του φαίνεται από το μονοπάτι. Πρέπει να κατεβείτε λίγα σκαλοπάτια για να δείτε την πρόσοψη του μέσα στην κοιλότητα των βράχων. Στο ναό αυτό αναβιώνει το αρχαίο έθιμο με τα ζυμαρένια ανθρωπάκια την ημέρα που πανηγυρίζει.


Μπροστά ο Φοίνικας με την παραλία του


Το μονοπάτι στη συνέχεια, λίγο κατηφορικό, οδηγεί κατευθείαν στην παραλία του Φοίνικα όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι η γαλήνη και η χαλαρότητα. Ο Φοίνικας είναι ένας πολύ μικρός οικισμός, τουριστικός πλέον, με μια ταβέρνα και λίγα καταλύματα για τους επισκέπτες.


Το περπάτημα στο συγκεκριμένο μονοπάτι δεν διαρκεί πάνω από 20-25 λεπτά και είναι μια διαδρομή που κάνουν σχεδόν όλοι όσοι  βρίσκονται στην περιοχή για τις διακοπές τους καθώς συνδέει δυο πολύ όμορφα σημεία παραθαλάσσια.


Στη διαδρομή μπορεί να δει κανείς και τα απομεινάρια του παλιού οικισμού του Φοίνικα ή της Κατώπολης, όπως ήταν η ονομασία της. Στο ξερό και άνυδρο τοπίο, με τους πρίνους, τους σχίνους και με θέα τα γαλαζοπράσινα νερά θα δείτε να διασώζονται αρκετά τμήματα από πετρόκτιστα απομεινάρια κατοικιών και θολωτών κτισμάτων της Κατώπολης.



Ο Άγιος Αντώνιος


Ο μικρός Κουλές στο Λουτρό


Φοίνικας

Διακρίνεται μόνο το καμπαναριό του Αγίου Αντωνίου στην ταράτσα του από το μονοπάτι



Σελίδες