Εγκαινιάστηκε σε σπηλιά στην περιοχή Πρέβελη ο ναός του Οσίου Παϊσίου του Μέγα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Εγκαινιάστηκε σε σπηλιά στην περιοχή Πρέβελη ο ναός του Οσίου Παϊσίου του Μέγα

 


 

Εγκαινιάστηκε στη διάρκεια μιας όμορφης και κατανυκτικής τελετής ο ναός του Οσίου Παϊσίου του Μέγα, που βρίσκεται εντός σπηλιάς, λίγο πριν την γέφυρα του Μεγάλου Ποταμού στην Πρέβελη και ανήκει στην  Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Ιωάννου Πρέβελη.


Πρόκειται για ένα ναό, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που ολοκληρώθηκε το 2019 και αφιερώθηκε στον Όσιο Παΐσιο το Μέγα και Θεοφόρο, τον καταγόμενο από την Αίγυπτο, ο οποίος ασκήτεψε στην έρημο αποκτώντας πολλές θείες αρετές κα κηρύττοντας το  Θείο Λόγο σε πλήθος πιστών που τον επισκέπτονταν. Η γιορτή του τελείται κάθε χρόνο στις 19 Ιουνίου.


Τα εγκαίνια του ναού τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος ως προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης  Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Πρέβελη κ. Ιακώβου.




Μαζί του συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος  Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο οικείος Ποιμενάρχης, ο  Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος.


Στο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος ευχαρίστησε τον κ. Ειρηναίο και τον Καθηγούμενο της Μονής Πρέβελη για την πρόσκληση να τελέσει εκείνος τα εγκαίνια. Όπως είπε, κάθε φορά που εγκαινιάζεται ένας ιερός Ναός γη και Ουρανός χαίρονται και αγάλλονται, καθώς σε κάθε Θεία Λειτουργία που τελείται σε αυτό το ναό συναντάται και κοινωνεί το ορατό με το αόρατο, το επίγειο με το επουράνιο, το φθαρτό με το άφθαρτο, στην κοινή πορεία της Βασιλείας του Θεού.


Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης  Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος τόνισε πως ο ιερός Ναός του Αγίου Παϊσίου μας μεταφέρει στον Πανάγιο Τάφο λόγω της κατασκευής του ως κιβωρίου. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως μέσα από την τελετή των εγκαινίων «Διατρανώνουμε την ενότητα και την πορεία της Εκκλησίας εντός του κόσμου, καθώς η Εκκλησία αγιάζοντας και καθαγιάζοντας τον τόπο και τον χώρο, τον ιερό ετούτο Ναό, ως και κάθε Ναό, βεβαιώνει την αιώνια αλήθεια ότι: «ζει Κύριος ο Θεός», αφού εντός της Εκκλησίας ο πιστός βρίσκει το αληθινό νόημα της ζωής, τον προσανατολισμό και στόχο του, τον λόγο της υπάρξεως του».


Θερμές ήταν και οι ευχαριστίες του Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων τόσο προς τους συμμετέχοντες Αρχιερείς όσο και προς τους πιστούς που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια.


Ο δε ηγούμενος Πρέβελη κ. Ιάκωβος αναφέρθηκε στο απότμημα και την ευλογία του ιερού λειψάνου του Οσίου Παϊσίου του Μεγάλου, το οποίο αποθησαυρίζεται στην Πατριαρχική Μονή Πρέβελη, μαζί με τα ιερά λείψανα πολλών άλλων αγίων μεταφέροντας την ευλογία και τη χάρη τους στους προσκυνητές.


Με αφορμή τα εγκαίνια του ναού αλλά και και για να τιμηθεί για τα 32 χρόνια πλούσιας Αρχιερατείας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πρέβελη εξέδωσε, τον Ιούνιο του 2022, το "Ράπισμα Λογικής". Οι πατέρες της Μονής συγκέντρωσαν πλούσιο υλικό για το βίο του Μεγάλου Παϊσίου, την Ακολουθία του καθώς και φωτογραφικό υλικό το οποίο συμπεριέλαβαν σε μια ενδιαφέρουσα και προσεγμένη έκδοση.








Σελίδες