Η Κεφαλοβρύση στο δροσόλουστο Σπήλι με τις κεφαλές των λεόντων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Η Κεφαλοβρύση στο δροσόλουστο Σπήλι με τις κεφαλές των λεόντων

 


Το αποκαλούν δροσόλουστο κι όχι τυχαία, το Σπήλι, για το οποίο ο λόγος, είναι ένας τόπος όπου το δροσερό και γάργαρο νερό έχει τον πρώτο ρόλο.


Στο κέντρο του οικισμού, στην πλατεία όπου ορθώνονται αιωνόβια πλατάνια, συναντάμε την Κεφαλοβρύση όπως την αποκαλούν οι Σπηλιανοί.


Εικοσιπέντε κρήνες στη σειρά με κεφάλια λιονταριών από τα οποία τρέχει αδιάκοπα φρέσκο, δροσερό νερό,αποτελούν το σήμα κατατεθέν για το όμορφο, γραφικό και καταπράσινο Σπήλι.


Όλος ο οικισμός είναι κτισμένος στα ριζά του βουνού Βορίζη, παρακλάδι του εντυπωσιακού Κέντρου απ' όπου φαίνεται να πηγάζει το πλούσιο νερό του Σπηλίου αν και συγκεκριμένα την πηγή που τροφοδοτεί την Κεφαλοβρύση δεν την έχει κανείς μέχρι σήμερα προσδιορίσει.




Εκείνο που έγινε ωστόσο ήταν να αναλυθεί η ποιότητα του νερού της η οποία και βρέθηκε άριστη καθώς διαπιστώθηκε πως πρόκειται για φυσικό μεταλλικό νερό, πλούσιο σε σίδηρο, με σταθερή θερμοκρασία 13ο C σε όλη τη διάρκεια του έτους και με ποσότητα που ελάχιστα επηρεάζεται σε περιόδους ξηρασίας.


Δεν υπάρχει επισκέπτης στο Σπήλι που κάνοντας τη βόλτα του στο χωριό δεν θα σταθεί στην πλατεία για να θαυμάσει την Κεφαλοβρύση και να δοκιμάσει το νερό της.


Ο χώρος είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε τις βρύσες να συμπληρώνει ένας μικρός καταρράκτης ενώ στην πλατεία θα βρείτε μαγαζιά για να φάτε ή να πιείτε τον καφέ σας απολαμβάνοντας τη δροσιά των δέντρων και το τραγούδι του νερού.  










Σελίδες