Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης-Η μονή της Κρήτης όπου φυλάσσεται απότμημα Ιερού Λειψάνου του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης-Η μονή της Κρήτης όπου φυλάσσεται απότμημα Ιερού Λειψάνου του

 


Μια τηλεοπτική σειρά  ο «Άγιος Παΐσιος-Από τα Φάρασα στον Ουρανό» έκανε ευρύτερα γνωστό, σε εκείνους που δεν τον γνώριζαν, τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, τον Χατζεφέντη με το προορατικό χάρισμα.


Πρόκειται για μια από τις νεώτερες μορφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου γιορτάζεται στις 10 Νοεμβρίου.


Ο ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου, μέσα από την εκπληκτική ερμηνεία της προσωπικότητας του Αγίου Αρσενίου, έκανε το τηλεοπτικό κοινό να ξεχωρίσει το συγκεκριμένο Άγιο και να κατανοήσει για ποιο λόγο εντάχθηκε στις τάξεις των μορφών που τιμά η Εκκλησία μας.


Όπως διαπιστώσαμε στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πρέβελη ο Άγιος Αρσένιος όχι μόνο τιμάται αλλά υπάρχει σε ξεχωριστό προσκυνητάρι η εικόνα του, εντός του Καθολικού του μοναστηριού, και κάτω από αυτήν, σε ασημένια θήκη, τμήμα ιερού λειψάνου του Αγίου. Παράλληλα έχει  ανεγερθεί και ξωκλήσι στη μνήμη του, εκτός του χώρου της μονής.


Το Καθολικό της Μονής Πρέβελη


Για την ιστορία ν' αναφέρουμε πως ο Άγιος Αρσένιος γεννήθηκε το 1840 στα Φάρασα της Καππαδοκίας και μορφώθηκε στη Νίγδη.


Σε ηλικία 26 ετών εκάρη μοναχός και αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και του δόθηκε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη.


Όταν γύρισε στην πατρίδα του, ετοίμασε αίθουσα για να την λειτουργήσει ως σχολείο, η οποία αντί για θρανία είχε δέρματα από πρόβατα. Πάνω στα δέρματα γονατισμένα τα παιδιά παρακολουθούσαν τα μαθήματα και με αυτό το σοφό τρόπο δεν ερέθιζε τους Τούρκους, που νόμιζαν πως προσεύχονταν.


Όταν του έφερναν αρρώστους, για να τους διαβάσει, ποτέ δεν εξέταζε εάν ο άρρωστος είναι χριστιανός ή μουσουλμάνος, αλλά από ποια αρρώστια πάσχει, για να βρει την ανάλογη ευχή.


Είχε μεταφράσει πολλές περικοπές του Ευαγγελίου στην τοπική διάλεκτο, ενώ στην Εκκλησία διάβαζε το Ευαγγέλιο πρώτα στα ελληνικά, μετά στα φαρασιώτικα και κατόπιν στα τουρκικά.


Είχε διαισθανθεί, χρόνια πριν, πως θα έφευγαν μια μέρα για την Ελλάδα, κι έλεγε στους Φαρασιώτες να κάμουν οικονομίες για το δρόμο.


Βάπτισε πρώτα όλα τα αβάπτιστα παιδιά, ανάμεσά τους και τον μικρό Αρσένιο Εζνεπίδη, τον μετέπειτα Άγιο Παΐσιο.


Η φυγή των Φαρασιωτών για την Ελλάδα έγινε στις 14 Αυγούστου 1924, στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής συμφωνίας για ανταλλαγή των πληθυσμών.


Ανήμερα της Παναγίας γιόρτασαν στο πρώτο χωριό που στάθμευσαν, στις Άγχιαβούδες. Από εκεί ο Αρσένιος γύρισε πάλι στα Φάρασα για να βγάλει το ιερό λείψανο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου από την Αγία Τράπεζα του Ναού των Αγίων Βαραχησίου και Ιωνά.


Ο Άγιος Αρσένιος είχε πει πολλές φορές στο ποίμνιό του ότι «στην Ελλάδα θα ζήσω μόνο σαράντα μέρες». Τόσες κι έζησε.


Στις 10 Νοεμβρίου 1924 κοιμήθηκε στην Κέρκυρα και στις 11 Φεβρουαρίου 1986, η Ορθόδοξη Εκκλησία τον αγιοκατάταξε, λόγω του χαρίσματός του να θαυματουργεί.

 

Σήμερα τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Αρσενίου βρίσκονται στη Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής Θεσσαλονίκης.

Σελίδες