Το Πραιτώριο στην αρχαία Γόρτυνα: Έδρα του ρωμαίου πολιτικού διοικητή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Το Πραιτώριο στην αρχαία Γόρτυνα: Έδρα του ρωμαίου πολιτικού διοικητή

  


Το Πραιτώριο είναι το μεγαλύτερο σε έκταση οικοδόμημα της αρχαίας Γόρτυνας και ιδρύθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ.


Ήταν έδρα του Ρωμαίου πολιτικού διοικητή της επαρχίας Κρήτης - Κυρηναϊκής και έχει υποστεί πολλές μετατροπές στη διάρκεια των αιώνων, μέχρι που εγκαταλήφθηκε.


Να θυμίσουμε πως η  Γόρτυνα υπήρξε πρωτεύουσα της Κρήτης και της Κυρηναϊκής (σημερινής Λιβύης), κατά την Ρωμαϊκή περίοδο και γι αυτό το λόγο η έκταση που καλύπτει είναι σημαντική κι ακόμα πιο σημαντικά είναι τα κτίσματα που διατηρούνται εντός των ορίων της ακόμα και σήμερα.


Το συγκρότημα του Πραιτωρίου (νότια από τον κεντρικό δρόμο) αποτελείται από τρεις τομείς. Στον δυτικό βρίσκεται η δικαστική βασιλική αίθουσα, στον κεντρικό οι θέρμες (λουτρά) και στον ανατολικό υπάρχει ναός αφιερωμένος στους θεοποιημένους Αυγούστους.




Τα ερείπια των εντυπωσιακών κτηρίων φέρουν πολυτελή δάπεδα, μαρμάρινους κίονες και τμήματα υδρορροών καθώς και έναν εξαιρετικά διατηρημένο βωμό των ρωμαϊκών χρόνων, που μοιάζει με μικρό ναό.


Στο ανατολικό τμήμα του  Πραιτωρίου βρίσκεται το ιερό των Αυγούστων. Διάσπαρτο από μαρμάρινα δομικά υλικά όπως κίονες, βάσεις κιόνων, κ.α  ανοίγει μπροστά του μια πλακόστρωτη αυλή, που ήταν περίκλειστη με κολώνες.


Βορειοανατολικά, κάτω από το στέγαστρο, παρουσιάζονται τμήματα από κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού, διακοσμημένα με φύλλα άκανθας.


Στη δικαστική βασιλική του Πραιτωρίου παραμένει  ένα ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα ρωμαίου αξιωματικού.


Στο χώρο ακόμα βλέπουμε τις πέτρινες βάσεις όπου είχαν τοποθετηθεί τα αγάλματα προς τιμή των αυτοκρατόρων και αρχόντων της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.


Η ζωή στο Πραιτώριο συνεχίστηκε μέχρι την κατάκτηση των Αράβων, ενώ στη μεσοβυζαντινή περίοδο το ερειπωμένο συγκρότημα άλλαξε χρήση και μετατράπηκε σε μοναστήρι.


Δείτε επίσης


Ο μοναδικός ναός λατρείας Αιγυπτιακών Θεοτήτων στην Κρήτη βρίσκεται στη Γόρτυνα


Δωδεκάδελτος της Γόρτυνας-Το αρχαιότερο & προοδευτικότερο νομοθετικό κείμενο στην Ευρώπη


Ο πλάτανος όπου ζευγάρωσε ο Δίας με την Ευρώπη στη Γόρτυνα και η σχέση του με τη γέννηση αγοριών


Acanthus spinosus το φυτό που έδωσε έμπνευση για ένα ολόκληρο αρχιτεκτονικό ρυθμό








Σελίδες