Ο καταρράκτης των Νυμφών στο Πανασό και η σχέση του με την αρχαία Άσο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Ο καταρράκτης των Νυμφών στο Πανασό και η σχέση του με την αρχαία Άσο

 


Η Ρέχτρα ή καταρράκτης των Νυμφών σχηματίζεται νότια του οικισμού του Πανασού, κοντά στην περιοχή όπου θεωρείται ότι ήταν κτισμένη η αρχαία πόλη Άσος.


Πρόκειται για την κατάληξη ενός ρέματος που ονομάζεται Αργυροποτάμι το οποίο με την σειρά του αποτελεί παραπόταμο του ποταμού Ληθαίου.


Οι κάτοικοι του Πανασού αποδίδουν στον καταρράκτη την ονομασία  καταρράκτης των Νυμφών καθώς από παλιά πίστευαν πως εκεί λειτουργούσε νυμφαίο, δηλαδή ιερό αφιερωμένο στις Νύμφες, το οποίο εξυπηρετούσε τις λατρευτικές ανάγκες της αρχαίας Άσου.


Σύμφωνα με την τοπική παράδοση στον καταρράκτη ζούσαν οι Ναϊάδες, αυτές που σήμερα καλούμε Νεράιδες.Το τοπίο εξάλλου εύκολα σου δημιουργεί αυτή την αίσθηση καθώς είναι παραμυθένιο.


Γύρω από τη Ρέχτρα άφθονη βλάστηση ενισχύει την παραδεισένια εικόνα του. Μάλιστα είναι τόσο πλούσια που οι ντόπιοι εδώ και πολλά χρόνια δεν μπορούσαν καν να φθάσουν στο σημείο. Έτσι ο Νίκος Φουκάκης, ο οποίος μας διέθεσε  τις πληροφορίες για τον καταρράκτη και το φωτογραφικό υλικό, πήρε την πρωτοβουλία να καθαρίσει το μονοπάτι ώστε να χαίρονται αυτή την ομορφιά όχι μόνο οι συγχωριανοί του αλλά και οι επισκέπτες του γεμάτου ενδιαφέρουσες γωνιές και ευρήματα Πανασού.


Δείτε επίσης:


Τα θαλάσσια και φυτικά απολιθώματα του "παραθαλάσσιου" Πανασού σε μια εντυπωσιακή συλλογή


Ο "δεντράνθρωπος" του Πανασού-Το μνημειακό ελαιόδεντρο που εξάπτει τη φαντασία


Τα ρωμαϊκά λουτρά του Πανασού παραδομένα στη φθορά του χρόνου


Στα αρχαία λατομεία του Πανασού...εκεί όπου οι βράχοι έχουν ιστορία τουλάχιστον από τη Μινωική Περίοδο


Ο εντυπωσιακός πεντάτρουλος ναός της Αγίας Παρασκευής στον Πανασό με το βενετσιάνικο αρκοσόλιο










Σελίδες