Ο βυζαντινός τοιχογραφημένος ναός του Αγίου Νικολάου στη Ζήρο Σητείας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Ο βυζαντινός τοιχογραφημένος ναός του Αγίου Νικολάου στη Ζήρο Σητείας

 


Στην όμορφη και γραφική Ζήρο στη Σητεία συναντάμε τον τοιχογραφημένο ναό του Αγίου Νικολάου.


Η ιστορία του χάνεται στο βάθος των αιώνων καθώς οι τοιχογραφίες του χρονολογούνται μεταξύ του 14ου και 15ου αιώνα, έχοντας όμως κι ένα πρώτο στρώμα πρωιμότερο αυτής της περιόδου, με το ίδιο το κτίσμα να θεωρείται ακόμα πιο παλιό σε σχέση με τον τοιχογραφικό διάκοσμο του.


Τα τελευταία χρόνια με χρηματοδότηση της ομογενούς Γεωργίας Τακάκη, με καταγωγή από τη Ζήρο που διαμένει στην Αυστραλία, ξεκίνησε η προσπάθεια για συντήρηση των τοιχογραφιών και αποκατάσταση του ωραίου μνημείου.




Οι τοιχογραφίες ήταν καλυμμένες από ένα παχύ στρώμα αιθάλης, που δεν προέρχονταν μόνο από τα κεριά. Στο εσωτερικό του, σε άγνωστο χρόνο, όπως όλα μαρτυρούν, είχε εκδηλωθεί φωτιά. Μάλιστα ήταν εμφανές το κάψιμο σε κομμάτια του κονιάματος. Επίσης οι τοιχογραφίες υπέφεραν από την υγρασία και τα άλατα που είχαν επικαθίσει στις παραστάσεις στην πορεία των αιώνων.


Και το ασβέστωμα είχε παίξει ρόλο στην κακή κατάσταση των τοιχογραφιών που πλέον έχουν καθαριστεί, στο μέτρο του δυνατού, αφού σε εκτεταμένες φθορές δεν μπορούν να γίνουν θαύματα.


Οι τοιχογραφίες πάντως στο τελευταίο στρώμα τους έχουν φιλοτεχνηθεί με την τεχνική της νωπογραφίας και φαίνεται να ασχολήθηκε με αυτές εξειδικευμένο συνεργείο με καλές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο.


Σε κάποια σημεία τους εξάλλου διακρίνονται χαράγματα του 1507 και του 1515.


Να σημειώσουμε πως επί των τοιχογραφιών έχει γίνει ψηφιακή αποτύπωση έτσι ώστε να μπορούν μελλοντικά όσοι το επιθυμούν να τις θαυμάσουν και να παρατηρήσουν λεπτομέρειες τους που ίσως ακόμα κι αν βρεθούν στο ναό δεν θα μπορέσουν να δουν από κοντά.


Δείτε επίσης:


Ο ναός της Αγίας Παρασκευής στη Ζήρο-Σημαδεύτηκε από τη θυσία γενναίων παλικαριών από τα Σκαλιά 






Η ωραία παράσταση του Μελισμού κάτω χαμηλά στο Ιερό Βήμα


Το πάτωμα έχει αναδειχθεί στην αρχική μορφή του

Το θύρωμα με τα λιθανάγλυφα σχέδια

Σελίδες