Καμαράκι: Η Αγία Παρασκευή και ο παλιότερος ναός της Παναγίας Μανωλίτισσας που λειτουργούσε εκεί - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Καμαράκι: Η Αγία Παρασκευή και ο παλιότερος ναός της Παναγίας Μανωλίτισσας που λειτουργούσε εκεί

 




Στο Καμαράκι, στην οδό Μονής Καρδιωτίσσης, στο Ηράκλειο, συναντάμε το ναό της Αγίας Παρασκευής ο οποίος κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και εγκαινιάστηκε στις 13 Ιουνίου του 1910.


Ωστόσο στο σημείο εκείνο προυπήρχε εκκλησία καθώς στον πρώτο κατάλογο των εκκλησιών του 1930 βλέπουμε αναφορά σε ναό αφιερωμένο στην Παναγία που έφερε την επωνυμία Κερά Μανωλίτισσα στο Ξώπορτο. Ξώπορτο προφανώς εννούσαν τη Χανιόπορτα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και ήταν η βασική πύλη εισόδου-εξόδου του Ηρακλείου προς τα δυτικά.


Μάλιστα τμήματα αυτού του παλιότερου κτίσματος ενσωματώθηκαν στο νεώτερο, που υπάρχει σήμερα.


Η παλιότερη εκκλησία ήταν δίκλιτη και φέρεται να υπήρχε στο σημείο εκείνο πριν το 1266. Το ένα κλίτος της ήταν αφιερωμένο στην Παναγία και το δεύτερο εικάζεται πως είχε αφιερωθεί στην Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Στυλιανό. 


Τα δυο κλίτη επικοινωνούσαν μεταξύ του με τρία τόξα που στηρίζονταν σε δυο κολώνες από μάρμαρο.Το βόρειο κλίτος ήταν πιο στενό και χαμηλό στεγασμένο με ημιθόλιο.




Δυο θύρες, πλάτους 1,30 μέτρων υπάρχουν, σήμερα, η μια δίπλα στην άλλη, από τις οποίες η μια ανήκει στην παλιά εκκλησία.Επί Τουρκοκρατίας, να σημειώσουμε πως ο χώρος της χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη στρατιωτικού υλικού.


Ο σημερινός ναός είναι μονόκλιτος και αρκετά ευρύχωρος ενώ είναι σε εξέλιξη τοιχογράφηση στο θόλο του.






















Σελίδες