Το όρος Σελένα με την υπέροχη θέα και το πολυβολείο στην κορυφή του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Το όρος Σελένα με την υπέροχη θέα και το πολυβολείο στην κορυφή του

 


 

Το όρος Σελένα βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του Οροπεδίου Λασιθίου.


Η κορυφή του υψώνεται στα 1559 μέτρα και παρότι δεν είναι ένα από τα ψηλότερα στην Κρήτη η διάσχιση του δίνει μεγάλη χαρά στους ορειβάτες λόγω της υπέροχης θέας που προσφέρει, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοικές.


Όταν δεν υπάρχει νέφωση το μάτι φθάνει ως το Οροπέδιο Λασιθίου, τις βόρειες ακτές του Ηρακλείου, τις κορυφές της Δίκτης,  τον Ψηλορείτη, τη Θρυπτή, μέχρι και τη Σαντορίνη.


Λέγεται πως η ονομασία της Σελένας προέρχεται από τη Σελήνη.


Η ανάβαση στην κορυφή μπορεί να γίνει από διάφορα σημεία ωστόσο η πιο βατή και συνηθισμένη είναι αυτή που ξεκινά από τους Μέσα Ποτάμους. Από αγροτικό δρόμο μπορεί να φθάσει κανείς στο ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα κι από το εκκλησάκι να ανηφορήσει προς την κορυφή, ακολουθώντας το μονοπάτι, που σε κάποια σημεία δεν είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτο.


Στην κορυφή διακρίνονται ερείπια μικρού κτίσματος που αν και μοιάζει με μάντρα ζώων, δεν είναι. Πρόκειται για πολυβολείο και σημείο επιτήρησης του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα όπως διηγούνται οι ντόπιοι για να φθάσουν οι Γερμανοί ως εκεί είχαν υποχρεώσει τους κατοίκους της περιοχής σε καταναγκαστικά έργα για να ανοίξουν δρόμο και να μπορούν να μεταφέρουν τα πολεμοφόδια τους.


Το βουνό είναι «γυμνό» δεν προσφέρει κανενός είδους σκιά, οπότε αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψην το καλοκαίρι. Επίσης όταν φυσάει με μέτρια ένταση ο άνεμος στα χαμηλά η ισχύς πολλαπλασιάζεται κατά την ανάβαση στη Σελένα και αποτελεί εμπόδιο.


Δείτε επίσης:


Όρος Σελένα: Ένα ηλιοβασίλεμα βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας (βίντεο)


Μια πολύ ξεχωριστή απογευματινή πεζοπορία του ΕΟΣ Ηρακλείου στην κορυφή της Σελένας στο Λασίθι





Τα απομεινάρια του πολυβολείου






Σελίδες