Μια πολύ ξεχωριστή απογευματινή πεζοπορία του ΕΟΣ Ηρακλείου στην κορυφή της Σελένας στο Λασίθι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Μια πολύ ξεχωριστή απογευματινή πεζοπορία του ΕΟΣ Ηρακλείου στην κορυφή της Σελένας στο Λασίθι

 


Πολύ διαφορετική ήταν η πεζοπορία του Σαββάτου, 21 Αυγούστου, που οργάνωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου στην κορυφή του όρους Σελένα στο Λασίθι.


Ζητούμενο δεν ήταν μόνο το περπάτημα σε αυτό το όμορφο βουνό του Οροπεδίου αλλά και το να θαυμάσουν οι συμμετέχοντες την Πανσέληνο του Αυγούστου, που φημίζεται για τη λαμπρότητα και τις μαγικές εικόνες που προσφέρει.


Η ομάδα με αρχηγό τον Παναγιώτη Αργύρη έζησε μια μοναδική εμπειρία λόγω των ιδιόμορφων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν το Σάββατο στη συγκεκριμένη περιοχή.


Ο αέρας ήταν δυνατός ενώ από ένα σημείο κι έπειτα η ομίχλη έκανε την εμφάνιση της και βέβαια η θερμοκρασία που επικρατούσε μόνο καλοκαιρινή δεν ήταν.


Η πεζοπορία ξεκίνησε γύρω στις 5.30 το απόγευμα  λίγο πριν το χωριό  Μέσα Ποτάμοι  (892μ). Αρχικά τα μέλη του ΕΟΣ Ηρακλείου περπάτησαν σε χωματόδρομο, μια απόσταση  2,5 χιλιομέτρων, ως το ξωκλήσι που είναι κτισμένο χαμηλά στη ρίζα του βουνού.


Στη συνέχεια ακολούθησαν το μονοπάτι, (δεν θα το λέγαμε ούτε ευδιάκριτο ούτε καλά σηματοδοτημένο) προς την κορυφή.


Περίπου μισή ώρα πριν το τέλος της διαδρομής άρχισε να κάνει την εμφάνιση της η ομίχλη, η οποία όμως δεν διατηρούνταν σταθερή αλλά περνούσε υπό τη μορφή νεφών, χάνονταν, επέστρεφε και πάλι από την αρχή.




Πάνω στο γυμνό βουνό άκουγε κανείς μόνο τα βήματα των πεζοπόρων πάνω στις αμέτρητες πέτρες και το δυνατό βουητό του αέρα. Η ομάδα λόγω συνθηκών κινήθηκε αρκετά γρήγορα και σε χρόνο μικρότερο από την προγραμματισμένη 1,5 ώρα έφθασε στην κορυφή.


Εκεί το κρύο ήταν τσουχτερό, η ομίχλη πύκνωσε όμως οι εικόνες που προσέφεραν αρχικά ο ήλιος, την ώρα που βασίλευε, και το φεγγάρι, την ώρα που ανέτειλε, ήταν μοναδικές.


Το ηλιοβασίλεμα έμοιαζε βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Η ομίχλη άλλοτε σκέπαζε τον ήλιο άλλοτε ένα κομμάτι του κι άλλοτε τον άφηνε να δείξει όλη τη λαμπρότητα και το χρυσό του χρώμα.


Από την άλλη η πανσέληνος έπαιζε το δικό της "κρυφτό" με την ομίχλη με φόντο τις βουνοκορφές του Λασιθίου.




Εικόνες που δύσκολα μπορεί να τις περιγράψει κανείς με λόγια και που άξιζε να τις ζήσει ακόμα κι αν λόγω των συνθηκών αυτό έγινε για λίγη ώρα χωρίς δυνατότητα μεγαλύτερης παραμονής στην κορυφή των 1558 μέτρων.


Η κάθοδος ξεκίνησε ενώ ακόμα υπήρχε λιγοστό φως ενώ στην συνέχεια άναψαν φακοί και σε χρόνο ρεκόρ, λόγω ψύχους, η ομάδα βρέθηκε αρχικά στο ξωκλήσι για ανασύνταξη και μετά στο λεωφορείο της επιστροφής στο Ηράκλειο. 


Η επιστροφή μάλιστα έγινε υπό τους ήχους τραγουδιών για το φεγγάρι, τα οποία είχε επιλέξει ο αρχηγός να ακουστούν στην κορυφή της Σελένας , αλλά λόγω συνθηκών έκλεισαν την εκδρομή στην μετακίνηση πίσω στην πόλη.














Στην κορυφή



Σελίδες