Άγιος Κωνσταντίνος Ρεθύμνου: Το χωριό της βενετικής οικογένειας Barozzi (φωτογραφίες) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Άγιος Κωνσταντίνος Ρεθύμνου: Το χωριό της βενετικής οικογένειας Barozzi (φωτογραφίες)

 



Ένα από τα πλέον γραφικά και όμορφα χωριά του Ρεθύμνου είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος.Είναι κτισμένος σε υψόμετρο 148 μέτρων και πλαισιωμένος από εύφορη γη.


Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η διατήρηση σε πολλά από τα κτίσματα του της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής καθώς υπήρξε φέουδο της περίφημης ενετικής οικογένειας Barozzi


Μάλιστα ο ιταλός ιστορικός G. Gerola, όταν είχε επισκεφθεί την περιοχή το 1900, είχε φωτογραφήσει τη βίλα της οικογένειας Barozzi με τον θυρεό της ενώ περιέγραφε πως ήταν ένα χωριό με ωραίες βίλες μια και αποτελούσε θέρετρο θερινής διαμονής των βενετών αρχόντων του Ρεθύμνου.


Η φωτογραφία του Gerola


Από την οικογένεια των Barozzi να θυμίσουμε πως φέρεται να ήταν ο προδότης του Μεγάλου Κάστρου Ανδρέας Μπαρότσης. Εκείνος υπέδειξε στους Οθωμανούς τα ασθενή σημεία των τειχών με αποτέλεσμα να καταφέρουν μετά απο πολυετή πολιορκία να κατακτήσουν την πόλη.


Και σήμερα ο οικισμός διατηρεί κάτι από την αίγλη του παρελθόντος με τα παλιά κτίσματα, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τα ωραία διαβατικά.


Για το χωριό αυτό πληροφορίες παραθέτει και ο Pashley ο οποίος το επισκέφθηκε το 1834. Τον φιλοξένησε τότε ο Ιωσήφ Ρουσάκης, όπως μας λέει ο Στέργιος Σπανάκης, και του έδειξε τη βενετσιάνικη βρύση του Barozzi, ένα μίλι ανατολικά του οικισμού, όπου διάβασε την επιγραφή  «Franciscus Barocius Iacopi filius propter parentum et amicorum suorium animi recreatione(m) locum hunc per ornavit».


Στον Άγιο Κωνσταντίνο συναντάμε σύμφωνα με καταγραφή του Εμ. Λαμπρινάκη τα ερείπια νομισματοκοπείου ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου για την γιορτή του οποίου μας διασώζει μια ωραία περιγραφή ο ο Λατίνος καλόγερος και γεωγράφος Cristoforo Buondelmonti (Μπορείτε να τη δείτε εδώ

















Σελίδες