Ο ενοριακός ναός της Αγίας Παρασκευής & των Αγίων Νεκταρίου, Κοσμά και Δαμιανού στο Κατωφύγι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Ο ενοριακός ναός της Αγίας Παρασκευής & των Αγίων Νεκταρίου, Κοσμά και Δαμιανού στο Κατωφύγι

 


Ο ενοριακός ναός στο Κατωφύγι του Δήμου Βιάννου είναι αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή και τους Αγίους Νεκτάριο, Κοσμά και Δαμιανό.


Το κεντρικό κλίτος τιμά την Αγία Παρασκευή και τα δυο παράπλευρα τους άλλους τρείς Αγίους.


Η εκκλησία αυτή κτίστηκε στη θέση μιας παλιότερης που υπήρχε στο σημείο και που λόγω μεγέθους δεν κάλυπτε τις ανάγκες του οικισμού και γι αυτό, δυστυχώς, γκρεμίστηκε.


Ωστόσο από την ενορία είναι ευτύχημα πως κράτησαν το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο κοσμεί έναν από τους τοίχους του νεώτερου κτίσματος.


Γενικότερα η εκκλησία αυτή, λόγω της θέσης της και της μεγαλύτερης ασφάλειας που παρέχει, έχει μετατραπεί σε ένα μικρό εκκλησιαστικό μουσείο της περιοχής διατηρώντας στο εσωτερικό της παλιές εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια άλλων ναών που είναι απόμεροι, καθώς και του παλιού, που προϋπήρχε.


Μεταξύ αυτών τρείς εικόνες από την Παναγία την Κοντοποδιανή. Επίσης από το παλιό τέμπλο βλέπουμε τις εικόνες του Χριστού, της Αγίας Παρασκευής και της Παναγίας, καθώς και το σταυρό, τα εξαπτέρυγα και το δωδεκάρτο.


Οι εικόνες της Αγίας Παρασκευής και του Παντοκράτορα πάνω στο νεώτερο τέμπλο έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Εμμανουήλ Στεργίου το 1860.


Ιδιαίτερη ιστορία έχει η καμπάνα που φυλάσσεται επίσης μέσα στο ενοριακό ναό. Αναγράφει στην επιφάνεια της «Χωρίον Έμπαρος, Κατωφύγι, 1894, Επαρχία Πεδιάδος». Όπως μας διηγήθηκε ο ιερέας της ενορίας είχε σπάσει και παρέμενε στο καμπαναριό, χωρίς να αποκαθηλωθεί. Ένα βράδυ που γιόρταζε το χωριό την Ανάσταση του Κυρίου, με το που έψαλε ο ιερέας το Χριστός Ανέστη στην πόρτα της Εκκλησίας έπεσε η καμπάνα και τελευταία στιγμή στηρίχθηκε σε σίδερο που υπήρχε στο καμπαναριό, διαφορετικά αν έπεφτε τελείως κάτω θα θρηνούσε το Κατωφύγι κάποιο θύμα.


Δείτε επίσης:


Η Παναγία η Κοτοποδιανή ή Κοντοποδιανή στο Κατωφύγι και οι όρκοι μπροστά από την εικόνα της

















Σελίδες