Στον Κανονά της Βιάννου με τα μετόχια που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι καλλιερητές σιτηρών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Στον Κανονά της Βιάννου με τα μετόχια που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι καλλιερητές σιτηρών

 


Ανάμεσα στον οικισμό του Χόνδρου στη Βιάννο και του μικρού οικισμού της Φασκομηλιάς στο Καστρί συναντάμε τα μετόχια του Κανονά.


Στη συγκεκριμένη θέση οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, κατά το παρελθόν, είχαν κτίσει διάσπαρτα μέσα στις ιδιοκτησίες τους μικρά μετόχια για να ξεκουράζονται όταν εκτελούσαν αγροτικές εργασίες τόσο εκείνοι όσο και τα ζώα τους.


Μπορεί σήμερα ο Κανονάς να είναι γεμάτος με ελιές όμως πριν από κάμποσες δεκαετίες κυριαρχούσαν τα σπαρτά.


Οι άνθρωποι έπρεπε για μέρες να σπέρνουν, να οργώνουν, να θερίζουν γι αυτό ήταν αναγκαία τα μετόχια. Μη φανταστείτε τεράστια οικήματα, ένα δωμάτιο για τους καλλιεργητές και την οικογένεια τους κι ένα μικρό στάβλο για τα ζώα τους, έφτιαχναν.


Σήμερα διατηρούνται ερειπωμένα, χωρίς στέγες, κάποια απ αυτά τα πετρόκτιστα μετόχια. Διακρίνονται οι παραστιές τους για μαγείρεμα και θέρμανση του χώρου. Φαίνεται πως όλος κι όλος ο εξοπλισμός αυτών των αγροτικών οικημάτων ήταν τα τζάκια. 


Το καλοκαίρι δροσιά προσέφεραν οι κέδροι που βλέπουμε επίσης διάσπαρτους στο σημείο, αν και αρκετοί μοιάζει να έχουν χαθεί λόγω των καλλιεργειών ελιάς.





Σήμα κατατεθέν στην περιοχή ο τεράστιος βράχος



Σελίδες