Ο εντυπωσιακός καταρράκτης Ρίχτρα στα Κάτω Καστελλιανά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Ο εντυπωσιακός καταρράκτης Ρίχτρα στα Κάτω Καστελλιανά

 


Η κακοκαιρία Ελπίδα με τα χιόνια που έφερε στην Κρήτη, τα οποία και λιώνουν σταδιακά, αλλά και οι βροχές που προηγήθηκαν γέμισαν τους καταρράκτες του νησιού με τεράστιους όγκους νερού.


Ακόμα κι εκείνοι όπου πέρυσι, στην κυριολεξία, έσταζαν φέτος η εικόνα που προσφέρουν είναι μοναδική.


Ο καταρράκτης των φωτογραφιών του e-storieskritis.gr βρίσκεται στα κάτω Καστελλιανά, στην άκρη του οικισμού. Οι κάτοικοι έχουν την τύχη να τον βλέπουν ακόμα κι από τα σπίτια τους.


Τον αποκαλούν Ρίχτρα, εξάλλου με αυτό το όνομα ή Ρέχτρα συναντάμε στην Κρήτη τους περισσότερους καταρράκτες, που δεν είναι και λίγοι.


Όπως μας είπαν οι ντόπιοι, τα νερά κατεβαίνουν από τη θέση Πηγαϊδάκια και πέφτουν με ορμή στη Ρίχτρα. Μετά περνούν κάτω από το μπαζωμένο ρέμα και κτισμένο σήμερα με σπίτια ώστε να καταλήξουν, διανύοντας μια μεγάλη απόσταση, στο ποταμό Αναποδάρη.


Η Ρίχτρα των Κάτω Καστελλιανών ουσιαστικά σπάει στα τρία. Το πρώτο τμήμα της, που είναι και το πλέον εντυπωσιακό, έχει ύψος10-12 μέτρα περίπου. Στο κάθετο βράχο πέφτει με ορμή και πολύ θόρυβο το νερό.


Μετά χύνεται, σχηματίζοντας ένα δεύτερο μικρό καταρρακτάκι, σε κτηνοτροφικό δρόμο και κατεβαίνει στο τελευταίο, κρυμμένο στη βλάστηση, κομμάτι που διοχετεύει το νερό σε υπόγειο κανάλι για να περάσει κάτω από τα σπίτια και να καταλήξει στο ποτάμι.


Σε αυτό το τελευταίο τμήμα οι νοικοκυρές παλιά, που δεν υπήρχε τρεχούμενο νερό στα σπίτια, έβαζαν τη μπουγάδα τους.


Η πρόσβαση προς τη Ρίχτρα των Κάτω Καστελλιανών γίνεται από δυο σημεία. Το ένα είναι ένας αγροτικός-κτηνοτροφικός δρόμος λίγα μέτρα πιο πάνω από τον ενοριακό ναό του χωριού,  κινούμενοι προς Τσούτσουρα, δεξιά.


Το δεύτερο είναι μέσα από το χωριό, στο τέλος του πλακόστρωτου της Εκκλησίας. Ένα στενό δρομάκι που καταλήγει σε μονοπάτι, ανάμεσα σε σπίτια και μικρά περβόλια, οδηγεί στα σκαλοπάτια (σε κάποια σημεία αρκετά φθαρμένα) απ' όπου κανείς μπορεί να φθάσει στον καταρράκτη, ακριβώς στο σημείο όπου πέφτει το νερό.


Δείτε επίσης: Η Ρίχτρα (καταρράκτης) στα Κάτω Καστελλιανά (3 Video)



Εδώ διακρίνονται τα τρία κομμάτια του καταρράκτη



Το κανάλι που διοχετεύει το νερό κάτω από τα σπίτια με κατάληξη τον Αναποδάρη







Σελίδες