Ο Άγιος Γεώργιος ο Πλατανίτης στην Άνω Βιάννο-Κτίσμα του 1.401 γεμάτο τοιχογραφίες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Ο Άγιος Γεώργιος ο Πλατανίτης στην Άνω Βιάννο-Κτίσμα του 1.401 γεμάτο τοιχογραφίες

 


Ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Πλατανίτη είναι κτισμένος σε μια όμορφη και δασωμένη περιοχή έξω από τον οικισμό της Άνω Βιάννου και πλησίον του δρόμου που οδηγεί στην Αγία Μονή.


Το κτίσμα φτιάχτηκε από τον Γεώργιο Νταμορώ το 1401 και τοιχογραφήθηκε από τον ιερέα και ιστοριογράφο Ιωάννη Μουσούρο.


Πρόκειται για ένα μονόχωρο και καμαροσκεπή ναό όπου δεν αποκλείεται να λειτουργούσε μικρό μοναστήρι, όπως μαρτυρούν  κάποια απομεινάρια κτισμάτων στον εξωτερικό χώρο του.


Το εκτεταμένο εικονογραφικό πρόγραμμα, που βλέπουμε εσωτερικά, απαρτίζουν κυρίως σκηνές από τον κύκλο των Παθών, έναν εκτεταμένο κύκλο με εννέα σκηνές από το βίο του Αγίου Γεωργίου, τέσσερις σκηνές από τη Γένεση και τον κύκλο των Πρωτόπλαστων.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το δυτικό τμήμα της καμάρας του. Στη βόρεια πλευρά βλέπουμε τις παραστάσεις της Παναγίας της βρεφοκρατούσας με προεικονίσεις της και στη νότια πλευρά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και τη Ρίζα του Ιεσσαί.


Οι παραστάσεις αυτές με τον πολιτικό τους συμβολισμό αποτελούν, όπως έχει παρατηρηθεί από τους ειδικούς, ιδεολογικό δημιούργημα του κτήτορα ο οποίος με αυτό τον τρόπο θέλησε να εκφράσει την ανθενωτική και αντιλατινική στάση του.


Δυστυχώς η υγρασία και το πέρασμα των αιώνων έχουν φθείρει αρκετά τις παραστάσεις και είναι αναγκαία η συντήρηση τους. Μάλιστα εδώ και καιρό έχει εγκριθεί το σχετικό πρόγραμμα αποκατάστασης του συγκεκριμένου ναού κι ελπίζουμε κάποια στιγμή να υλοποιηθεί.


Σε ότι αφορά την ονομασία του Αγίου Γεωργίου ως Πλατανίτη δεν είναι δύσκολο να καταλάβει όποιος βρεθεί εκεί που οφείλεται. Η περιοχή που τον περιβάλλει είναι κατάφυτη από πλατάνια και φαίνεται να υπήρχαν πολύ περισσότερα πριν ο τόπος γεμίσει με ελαιόδεντρα.


Ακριβώς έξω από το ναό βλέπουμε κι ένα τάφο όπου έχει ταφεί μια νεαρή κοπέλα από την περιοχή της Άνω Βιάννου, η οποία έχασε τη ζωή της πρόωρα.


(Αντλήθηκαν πληροφορίες από την έκδοση "Χριστιανικά Μνημεία της Κρήτης", Συνοδική Επιτροπή επί του Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας Κρήτης-ΜΚΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ)

 











Σελίδες