Είδη καλλωπισμού από αρχαιολογικούς χώρους της Σητείας στο Μουσείο της περιοχής - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Είδη καλλωπισμού από αρχαιολογικούς χώρους της Σητείας στο Μουσείο της περιοχής

 


Οι αναφορές των αρχαίων συγγραφέων και τα ευρήματα των ανασκαφών σε πολλά σημεία της Κρήτης και της χώρας ολόκληρης μαρτυρούν την ιδιαίτερη σημασία που έδιναν οι αρχαίοι στον καθαρισμό, την περιποίηση του σώματος και τον καλλωπισμό τους.


Οι στλεγγίδες ή ξύστρες από σίδηρο ή κράματα χαλκού είναι γνωστές ως το εργαλείο για τον καθαρισμό του σώματος των αθλητών αλλά χρησιμοποιούνταν και στο κοινό λουτρό, μετά την επάλειψη με ελαιόλαδο, το οποίο ήταν το βασικό μέσο καθαρισμού.


Για τον καλλωπισμό του σώματος, τον αρωματισμό των ρούχων και για λόγους τελετουργικούς, όπως η περιποίηση του σώματος των νεκρών, χρησιμοποιούσαν αρωματικά έλαια. Τα έφτιαχναν από φυτά και βότανα σε εγχώρια εργαστήρια ή τα εισήγαγαν από τόπους μακρινούς, μέσα σε αγγεία από πηλό, μέταλλο ή γυαλί.


Τα πιο συνηθισμένα αγγεία μεταφοράς και φύλαξης αρωματικών ελαίων ήταν τα πήλινα μυροδοχεία, τα οποία βλέπουμε σε ποικιλία μεγεθών και σχημάτων. Τα πιο πολυτελή και σπάνια ήταν αυτά που ήταν φτιαγμένα από γυαλί.


Τα Ψιμύθια (βαφές και φτιασίδια) παρασκευάζονταν από φυτικά υλικά και ορυκτά χρώματα. Χρησίμευαν στη βαφή του δέρματος ή των μαλλιών και η εφαρμογή τους γινόταν με μικρά κοχλάρια, σπάτουλες και αναδευτήρες.


Τα κοσμήματα από χρυσό, άργυρο, χαλκό, γυαλί και ημιπολύτιμους λίθους αποτελούσαν απόδειξη κοινωνικής καταξίωσης, πλούτου και φιλαρέσκεις.


Επίσης διέθεταν χάλκινους καθρέπτες, απλούς ή περίτεχνους, με τους οποίους έλεγχαν την εμφάνιση τους.


Στις φωτογραφίες που προέρχονται από το Μουσείο της Σητείας βλέπουμε μυροδοχεία από τον Τρυπητό, την Ίτανο, τον Ξερόκαμπο. Επίσης τμήμα σιδερένιας στλεγγίδας από τον Ξερόκαμπο, μια οστέινη περόνη μαλλιών από την Ίτανο, μια χάλκινη σπάτουλα από τον Τρυπητό. 


Επίσης ένα χάλκινο κάτοπτρο από τον αρχαιολογικό χώρο της Ιτάνου, αγγεία φύλαξης αρωματικών υλών από Ξερόκαμπο και Ίτανο, αμφορίσκους από Ίτανο και Τρυπητό, δακτυλίδια από διάφορα υλικά, πάλι από Ίτανο και Τρυπητό.


Ένα ζευγάρι υπέροχων χρυσών σκουλαρικιών που καταλήγουν σε κεφάλια λιονταριών εντυπωσιάζει, προερχόμενο από τη νεκρόπολη της Ιτάνου.


Δείτε επίσης:


H πυξίδα-μπιζουτιέρα της ιέρειας από το Μόχλο Σητείας


Όσα μαρτυρούν τα εκθέματα του Μουσείου Σητείας για τη διατροφή των Μινωιτών στην Αν. Κρήτη







Σελίδες