Άγιος Μύρωνας: Ο κούφιος βράχος, το νταμάρι κι ένα ανοικτό θέατρο που έμεινε ωραία σκέψη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Άγιος Μύρωνας: Ο κούφιος βράχος, το νταμάρι κι ένα ανοικτό θέατρο που έμεινε ωραία σκέψη

 


Στο δρόμο που οδηγεί προς την Πυργού, μόλις περάσουμε τον οικισμό του Αγίου Μύρωνα και αριστερά ανάμεσα στους ελαιώνες, στην περιοχή που οι ντόπιοι ονομάζουν Άι Λιάς, εξαιτίας του ναού που υπάρχει εκεί, δεσπόζει ένας τεράστιος και επιβλητικός βράχος.


Όμως μην σας ξεγελάει το μέγεθος του, αν πλησιάσετε και τον δείτε από κοντά θα καταλάβετε πως είναι κούφιος κι έχει απομείνει εξωτερικά μόνο το κουφάρι του.


Εκεί λειτουργούσε για πολλές δεκαετίες ένα νταμάρι άντλησης αδρανών υλικών για την κατασκευή δρόμων κι άλλων δημόσιων έργων. Το ενδιαφέρον όμως αναφορικά με το συγκεκριμένο βράχο δεν περιορίζεται σε αυτό. Υπάρχουν τρία αξιοσημείωτα δεδομένα που πρέπει να επισημάνουμε.


Το πρώτο είναι πως, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα, τότε προσπαθούσαν όσο μπορούσαν να μην καταστρέφουν, τουλάχιστον αισθητικά, τα σημεία απ' όπου αντλούσαν χαλίκι για να κάνουν δημόσια έργα. 


Η περίπτωση του βράχου αυτού είναι λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση κι όχι αυτό που βλέπουμε σήμερα στα νταμάρια. «Ξεκοιλιασμένα» πέτρινα βουνά και λόφοι ξεπηδούν παντού στην Κρήτη. Αφού τα απογυμνώσουν από τις χρήσιμες πρώτες ύλες τους τα αφήνουν να «χάσκουν» πληγωμένα, καταστρέφοντας και την αισθητική του κρητικού τοπίου.




Το δεύτερο που μάθαμε κι έχει ενδιαφέρον είναι πως απ’ αυτό το βράχο αντλούσε αδρανή υλικά για να φτιάξει, το 1968, το δρόμο που περνάει κανείς για να πάει προς την Πυργού ο θείος του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ηρακλής Τσίπρας. Αν δείτε το δρόμο σήμερα θα καταλάβετε πως μπορεί να μην έχει τις προδιαγραφές εθνικής όμως είναι αρκετά καλοφτιαγμένος και σίγουρα με λιγότερες λακκούβες και μπαλώματα σε σύγκριση με εκείνα που δημιουργούνται στους σύγχρονους δρόμους, ακόμα και λίγους μήνες μετά την κατασκευή τους.


Το τρίτο και ίσως πιο ξεχωριστό είναι πως σε αυτό το βράχο όταν ήταν δήμαρχος του πάλαι ποτέ καποδιστριακού δήμου Γοργολαΐνη ο κ.  Γιώργος Ματθαιάκης, είχε σκοπό να φτιάξει ένα ωραίο υπαίθριο θέατρο για καλοκαιρινές συναυλίες και παραστάσεις.


Εσωτερικά του βράχου, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες μας, έχει ανοίξει ένας πολύ μεγάλος χώρος, επίπεδος και σχεδόν στρογγυλός, σαν αλώνι. Επειδή από τις τρείς πλευρές ο βράχος έχει μείνει σχεδόν άθικτος και διαμορφώνει ψηλά τοιχώματα η ακουστική  του θα ήταν θαυμάσια.


Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Ματθαιάκη, μας είπε πως σχεδίαζε να διαμορφώσει, πριν το 2010, ένα καταπληκτικό θέατρο. Ο χώρος ήταν ιδανικός για κάτι τέτοιο όμως τον πρόλαβαν οι εξελίξεις. Ο μικρός δήμος Γοργολαΐνη έπαψε να υπάρχει, οι προτεραιότητες, όταν έγιναν οι σκέψεις για δημιουργία θεάτρου, ήταν άλλες και μεγαλύτερες κι έτσι το θεατράκι έμεινε μόνο ως προοπτική.


Σήμερα βέβαια ίσως θα μπορούσε αυτό να γίνει μια ωραία ιδέα που θα υλοποιήσει η νυν δημοτική αρχή Ηρακλείου, όπου υπάγεται διοικητικά η περιοχή με το βράχο. Το στοιχείο της πρωτοτυπίας αλλά και η ανάγκη του κόσμου να συνδυάσει τη διασκέδαση με μια μικρή βόλτα εκτός πόλης θα καθιστούσαν ένα τέτοιο θεατράκι περιζήτητο για καλοκαιρινές διοργανώσεις.


Εικόνες από το εσωτερικό του βράχου



Στην άκρη του κούφιου βράχου ο Πρόφήτης Ηλίας

Από εδώ μπορεί κανείς να μπει στο άνοιγμα των βράχων



Και μια διαφορετική οπτική του βράχου. Η λήψη έγινε από την Πυργού από τον Μιχάλη Βρεττάκη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά  καθώς μας έδωσε την ιδέα και τις πρώτες πληροφορίες για να αναζητήσουμε το χώρο και τα σχέδια που υπήρχαν γι'αυτόν. 



Σελίδες